Što se događa kada se odreknemo alkohola na mjesec dana? Evo odgovora

Foto: Shutterstock

NAKON blagdana mnogi će se odreći alkohola u sklopu takozvanog suhog siječnja, koji ima za cilj podići svijest o važnosti izbjegavanja konzumacije prekomjernih količina alkoholnih pića. No što se doista događa kada se odreknemo alkohola na mjesec dana? Odgovor na to pitanje doznala je BBC-jeva emisija Trust Me I’m a Doctor koja je 2018. udružila snage sa znanstvenicima s londonskog sveučilišta i iz Bolnice Royal Free.

Istraživački tim podijelio je 26 dobrovoljaca u dvije grupe - jedna nije pila alkohol čitav mjesec, druga je pila onoliko koliko i inače. Početkom mjeseca svi sudionici obavili su kompletne zdravstvene preglede, uključujući krvni tlak i pregled jetre. Zatim su se svi ponovno testirali krajem mjeseca.

Prema BBC-ju, rezultati su pokazali da su ljudi koji su prestali piti iskusili nekoliko poboljšanja, uključujući gubitak težine, gubitak masnoće u jetri, kvalitetniji san i višu razinu koncentracije. To je posebno vrijedilo za ljude koji su pili više od šest čaša alkoholnih pića tjedno. Osim toga, mnogi se nisu vratili svojim starim navikama pijenja (njih 70 posto).

"Iako je ovo istraživanje uključivalo samo mali broj ljudi, čini se da naši rezultati sugeriraju da je kratkoročno smanjenje konzumacije alkohola poboljšalo pokazatelje zdravlja koje smo mjerili", zaključili su znanstvenici.

Ukratko, ako razmišljate o jednomjesečnoj pauzi od alkohola radi mršavljenja ili zdravijeg načina života, to sigurno ne može škoditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.