Što može uzrokovati otečenost prstiju s kakvom se nosi kralj Charles III.

Foto: EPA

OTEČENI prsti mogu biti alarmantan simptom, osobito ako su popraćeni drugim simptomima kao što su crvenilo i bol. A upravo su otečeni i crveni prsti kralja Charlesa III. zabrinuli ljude koji nagađaju što je uzrok tog stanja.

Prema Healthlineu, širok raspon temeljnih stanja može uzrokovati oticanje prstiju, a mnoga od tih stanja nisu ozbiljna. Međutim, u kombinaciji s drugim simptomima koji se razvijaju, otečeni prsti mogu ukazivati ​​na nešto ozbiljnije.

Zadržavanje tekućine

Zadržavanje tekućine ili edem jedan je od najčešćih uzroka otečenih prstiju. Postoje razni uzroci zadržavanja vode u organizmu, od prehrane, preko limfedema, do angioedema.

Kada tijelo zadržava višak vode, to može dovesti do otečenih tkiva u ekstremitetima, posebno u prstima. Liječenje zadržavanja tekućine uključuje rješavanje temeljnog uzroka. Ako patite od učestalog ili kroničnog zadržavanja tekućine koja uzrokuje oticanje prstiju, razmislite o razgovoru sa svojim liječnikom kako biste saznali što je problem.

Tjelovježba

Tijekom intenzivnog vježbanja, vaše tijelo naporno radi kako bi pumpalo krv u vaše srce, pluća i mišiće. To usmjerava protok krvi dalje od krvnih žila na rukama, uzrokujući njihovo širenje i oticanje prstiju. Otečeni prsti nakon vježbanja uglavnom nisu razlog za brigu. Međutim, ovaj simptom možete umanjiti razgibavanjem ruku i šaka nakon vježbanja i unosom dovoljno tekućine.

Toplina

Još jedan mogući uzrok otečenih prstiju je povećana tjelesna toplina. Izloženost toplini, bilo unutarnjoj ili vanjskoj, može uzrokovati toplinski edem. On obično uzrokuje oticanje u ekstremitetima, osobito u prstima ruku, šakama, nožnim prstima i stopalima. Iako općenito nije opasan, može ukazivati ​​na neravnotežu tekućina i elektrolita.

Toplinski edem možete smanjiti hidriranjem i snižavanjem tjelesne temperature što je prije moguće.

Hormoni

Hormonalne promjene, osobito tijekom PMS-a i trudnoće, mogu uzrokovati simptome kao što su nadutost, oticanje, promjene raspoloženja i još mnogo toga. Ovi simptomi često se javljaju zbog promjene u hormonima poput estrogena i progesterona.

Preeklampsija

U kasnoj trudnoći može se razviti preeklampsija, stanje čije je liječenje ključno za osiguranje sigurne trudnoće i poroda. Karakteriziraju je simptomi poput čestih i upornih glavobolja, abnormalno otečenog lica ili ruku, promjena vida, debljanja, bolova u trbuhu.

Položaj u snu

Otečenost u rukama i prstima, koja se javlja kad se probudite, može biti posljedica položaja u kojem spavate.

Ozljede

Kada se ozlijedimo, tijelo proizvodi upalnu reakciju na mjestu ozljede. Bilo da je blaga ili ozbiljna, ozljeda šake može dovesti do oticanja prstiju, šake i zgloba.

Infekcije

Slično kao kod ozljede, upalni odgovor neophodan je i kod infekcija. Infekcije ruku i šaka te zglobova prstiju mogu uzrokovati otečene prste. Drugi znakovi i simptomi infekcije mogu uključivati ranu koja teško zacjeljuje, bol, osjetljivost, groznicu, umor, otečene limfne čvorove, mučninu ili povraćanje. 

Infekcija prstiju, ruke ili bilo kojeg drugog dijela tijela može biti ozbiljna i zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje kada se srednji živac koji prolazi kroz središte šake stisne. Ovaj živac utječe na osjećaj u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i prstenjaku. Ako razvijete sindrom karpalnog tunela, u ruci i zapešću možete osjetiti obamrlost, trnce, bol, žarenje te slabost mišića.

Artritis

Artritis je upalno stanje koje karakterizira bol, oticanje i ukočenost zglobova. Dva najčešća oblika artritisa uključuju osteoartritis i reumatoidni artritis. Artritis obično zahvaća zglobove ruku, što može uzrokovati značajno oticanje prstiju, a ostali simptomi koji se mogu javiti su bol u zglobovima, otečenost zglobova, smanjen opseg pokreta, crvenilo kože, umor, gubitak apetita i groznica.

Tendonitis

Tendonitis je upalno stanje koje se događa kada se tetive upale, što dovodi do oticanja, boli i osjetljivosti. Tendonitis obično zahvaća tetive ramena, ruku i nogu.

Burzitis

Burzitis je još jedno upalno stanje. Uzrokuje ga upala tekućinom ispunjenih vrećica koje okružuju zglobove. Burzitis ima tendenciju zahvatiti burze većih zglobova, poput onih na nogama, rukama ili kukovima. Ako se upale burze prstiju, to može uzrokovati otečene zglobove prstiju.

Giht

Giht je stanje koje se javlja kada se visoke razine mokraćne kiseline nakupljaju u tijelu i stvaraju kristale u zglobovima. Kad funkcionira normalno, tijelo izlučuje mokraćnu kiselinu urinom, ali smanjena funkcija bubrega može povećati razinu mokraćne kiseline i izazvati giht. Iako giht obično zahvaća stopala, također može uzrokovati oticanje i bolove u zglobovima prstiju.

Anemija srpastih stanica

Bolest srpastih stanica ili anemija srpastih stanica rijetko je genetsko stanje koje utječe na funkciju crvenih krvnih stanica. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), jedan od prvih simptoma anemije srpastih stanica je sindrom šaka-stopalo, koji može uzrokovati oticanje prstiju. Drugi simptomi anemije srpastih stanica mogu uključivati umor, razdražljivost, bol, žuticu i česte infekcije.

Sklerodermija

Sistemska sklerodermija je autoimuno stanje koje se obično karakterizira promjenama na koži. Također može izazvati promjene u vezivnom tkivu tijela, kao i organima.

Jedan od početnih simptoma sklerodermije je oticanje šaka i prstiju, osobito ujutro nakon buđenja. Ostali simptomi uključuju gubitak kose, bol u zglobovima, otežano disanje i gastrointestinalne simptome.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.