Što je keto gripa? Nutricionistica objasnila zašto se možete osjećati loše na dijeti

Foto: Shutterstock

ZDRAVSTVENI stručnjaci upozoravaju sve koji su u novoj godini odlučili isprobati keto dijetu da budu svjesni da prelazak na ovakvu prehranu uzrokuje simptome slične gripi. Oni se obično pojavljuju u prvih tjedan dana ove dijete koja se bazira na visokom udjelu proteina i masti.

Nutricionistica Kristina Zalnieraite navodi da su uobičajeni simptomi keto dijete umor, mučnina, vrtoglavica, grčevi u mišićima, glavobolja, razdražljivost, zatvor i slaba koncentracija. Kao rezultat toga mnogi bi u početku mogli pomisliti da su oboljeli od gripe, ali to nije slučaj, već je prehrana uzrok simptoma.

"Ugljikohidrati su primarni izvor energije u našim tijelima. Kada tijelo ostane bez ugljikohidrata, lučenje inzulina drastično se smanjuje i tijelo ulazi u kataboličko stanje. Tada se počinju proizvoditi ketonska tijela kako bi se nadomjestila izgubljena energija, a mnogi ljudi tada će osjetiti glavobolju, vrtoglavicu ili druge simptome tipične za gripu", pojasnila je.

No Kristina također kaže da dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ima prednosti kao što su niži šećer u krvi, smanjenje upala i pojačano sagorijevanje masti.

Neugodnih simptoma novog režima prehrane možete se riješiti ili ih barem možete ublažiti unosom vode, nadomještanjem elektrolita, spavanjem, povećanim unosom soli i održavanjem zdrave razine masti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.