Šest simptoma za koje nikada ne biste pomislili da su znak tumora na mozgu

Foto: Unsplash

Tumor na mozgu jedan je od najsmrtonosnijih oblika raka. TV-voditeljica i glumica Annabel Giles preminula je u dobi od 64 godine od tumora na mozgu. Unatoč tome što se podvrgnula operaciji i radioterapiji, agresivni rak se proširio.

Giles je dijagnosticiran glioblastom, najčešći tip zloćudnog tumora mozga. Razvija se od astrocita ili glija stanica, a simptomi ovise o tome gdje je tumor na mozgu smješten. Također, simptome je lako previdjeti ili zamijeniti za nešto drugo jer su ponekad prilično iznenađujući. The Sun otkriva o kojim je simptomima riječ.

Razdražljivost

Promjene u osobnosti mogu biti rani znak upozorenja na tumore mozga, a jedan od tri pacijenta iskusit će ovaj simptom, prema Brain Tumor Charity. Bolest može uzrokovati razdražljivost, agresivnost, zbunjenost ili zaboravnost.

Gubitak motivacije, depresija, gubitak društvenih inhibicija, tjeskoba, promjene raspoloženja i poteškoće s planiranjem, organiziranjem ili prepoznavanjem emocija također mogu biti simptomi. Promjene osobnosti najčešće su kada je tumor u frontalnom režnju koji kontrolira osobnost i emocije.

Nagli rast

Tumori mozga mogu utjecati na hipofizu, dio mozga koji proizvodi hormone, uključujući one koji uzrokuju rast. U rijetkim slučajevima, to znači da rak mozga može uzrokovati nagli rast.

Tumori također mogu uzrokovati druge hormonske promjene, poput odgođenog puberteta, promjena u menstrualnim ciklusima, pojačanog seksualnog nagona ili neobjašnjivog debljanja ili gubitka težine, prema Brain Tumor Research.

Poteškoće u stvaranju izraza lica

Bolest također može dovesti do oštećenja živaca, što može uzrokovati poteškoće sa smijanjem ili mrštenjem. Paraliza živaca također može uzrokovati fiksiranje lica u određenom položaju ili slabost, odnosno opuštenost na jednoj strani.

Glasovi u glavi

Neki tumori mozga mogu izazvati simptome koji se više mogu činiti problemom mentalnog zdravlja nego fizičkom bolešću. Tumori na temporalnom režnju mogu uzrokovati da čujete glasove u glavi, navodi Cancer Research UK. Bolest u tom području također može uzrokovati kratkotrajni gubitak pamćenja te poteškoće sa sluhom i govorom.

Teškoće s čitanjem

Bolest često utječe na rad mozga, odnosno na njegovu sposobnost razmišljanja ili čitanja. To je osobito uobičajeno kod tumora u srednjem mozgu.

Češća potreba za mokrenjem

Tumori mozga mogu uzrokovati promjene u endokrinom sustavu, mreži žlijezda i organa koji koriste hormone za kontrolu niza tjelesnih funkcija.

U nekim slučajevima to može natjerati ljude da osjećaju kako moraju češće ići na WC, prema Brain Tumor Charity. Također, može utjecati na umor, osjetljivost na hladnoću, žeđ, dijabetes, plodnost i erektilnu disfunkciju.

Tumori na leđnoj moždini mogu dovesti do inkontinencije u nekim slučajevima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.