Šest razloga zbog kojih vam se pojavljuju podočnjaci

Foto: 123RF

TAMNI krugovi ispod očiju su čest problem s kojim se suočavaju mnogi ljudi, a mogu imati nekoliko različitih uzroka.

1. Nedostatak sna

Zbog nedostatka sna vaša koža može problijedjeti. Zbog toga krvne žile ispod kože postaju očitije i javljaju se podočnjaci, kaže Karly O'Keefe, estetičarka i vlasnica lječilišta za njegu lica SkincraftLA iz Los Angelesa. Spavanje barem sedam do osam sati noću može pomoći smanjiti pojavu podočnjaka.

2. Starenje

Kako starite, tkivo oko očiju počinje se stanjivati, čineći ih podbuhlima i natečenima. 

3. Alergije

Alergije i suhe oči također mogu pridonijeti podočnjacima, kaže dr. Michele Green, kozmetička dermatologinja koja vodi vlastitu ordinaciju u New Yorku. Kada imate alergijsku reakciju, vaše tijelo oslobađa histamine, što može uzrokovati svrbež i crvenilo u očima. To bi vas moglo dovesti do trljanja očiju, povećavajući iritaciju, oticanje i pojavu tamnih krugova.

4. Genetika

Iako podočnjaci mogu biti uzrokovani različitim stvarima, oni mogu biti i genetski, kaže O'Keefe.

Zapravo, studija iz 2015. godine objavljena u brazilskom medicinskom časopisu Anais Brasileiros de Dermatologia ispitivala je fiziološke i životne čimbenike koji pridonose riziku i ozbiljnosti pojave podočnjaka u brazilskoj populaciji. Istraživači su otkrili da je obiteljska povijest najznačajniji faktor povezan s podočnjacima i da je prosječna dob početka pojavljivanja podočnjaka među sudionicima bila 24 godine.

Naime, genetika može odrediti nekoliko čimbenika koji pridonose podočnjacima, poput razine kolagena i proizvodnje melanina.

Kolagen je protein u tijelu koji pomaže održati kožu elastičnom i umanjuje izgled bora. Melanin se odnosi na tamnosmeđe ili crne pigmente u koži. To se često naziva genetskom hiperpigmentacijom.

5. Nedostatak željeza i anemija

Anemija je zdravstveno stanje koje karakterizira nedovoljna količina crvenih krvnih zrnaca. Obično je to zbog nedostatka željeza u prehrani. S anemijom, krvne stanice nisu u stanju donositi dovoljno kisika u tjelesna tkiva - uključujući ona ispod očiju. To može rezultirati podočnjacima, kaže Green.

Studija iz 2014. objavljena u magazinu Indian Journal of Dermatology pokazala je da je oko polovica od 200 pacijenata s podočnjacima imala anemiju zbog nedostatka željeza. Iako se rješavanjem anemije nisu u potpunosti riješili podočnjaci, mnogi sudionici studije izvijestili su o poboljšanju kada se njihova anemija liječila.

6. Pušenje i konzumacija alkohola

Pušenje i pijenje mogu povećati podočnjake i to zbog dehidracije kože, kaže O'Keefe.

Pijenje alkohola može uzrokovati širenje krvnih žila ispod očiju, čineći podočnjake očitima. Alkohol također može negativno utjecati na san, što također pogoršava pojavu podočnjaka, piše Insider.

Nadalje, ugljikov monoksid u cigaretama lišava vašu kožu kisika, kaže Green, što može učiniti da izgleda tamnije na mjestima gdje je koža tanka, poput vaših očiju. Pušenje također ubrzava proces starenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.