Šest pogrešaka koje nesvjesno radite, a mogu izazvati probleme s grudima

Foto: 123RF

GRUDI su osjetljiv tjelesni organ, ali se na njih često ne obraća dovoljno pažnje. 

Osim redovitih pregleda, svi bi trebali poduzeti preventivne mjere kako bi izbjegli pojavu bilo kakvih bolesti povezanih s dojkama. Ipak, mnogi od nas prakticiraju određene navike koje s vremenom mogu narušiti zdravlje dojki, a ovo su neke od njih:

Nošenje pogrešne veličine grudnjaka

Nemoguće je osjećati se dobro ako ne nosite odgovarajuću veličinu grudnjaka. Nošenje prevelikog grudnjaka može dovesti do opuštenosti i istezanja dojki, dok nošenje preuskog grudnjaka može blokirati protok krvi. To može uzrokovati bolove u vratu, leđima i ramenima.

Depilacija dlačica s bradavica

Prema studiji koju je objavio Journal of Physical Activity and Health, korištenja britvice oko područja bradavica može dovesti do infekcije. Štoviše, bilo koji postupak uklanjanje dlačica s ovog područja može povećati rizik od upale.

Piercing bradavica

Prema studiji koju je provelo Sveučilište Lawa, piercing bradavica može oštetiti kanale za proizvodnju mlijeka i uzrokovati povećanje rizika od razvoja apscesa, koji može biti vrlo bolna infekcija praćena gnojem.

Pretjerano pušenje i unos kofeina

Svi znamo da je pušenje štetno za naša pluća i srce, ali ono može uzrokovati i probleme povezane s dojkama, poput gubitka elastičnosti, opuštenosti, povećanog rizika od raka dojke i osjetljivosti dojke. Isto vrijedi i za preveliku konzumaciju kofeina.

Ne nošenje grudnjaka

Obavezno nosite grudnjak kad se bavite sportom. Osobito ako trčite. Ako u takvim situacijama ne pružite dovoljnu potporu dojkama, može doći do jakih bolova i nelagode.

Korištenje ljepljive trake

Na internetu postoje brojni trikovi u kojima se često preporučuje upotreba ljepljive trake za podizanje i podupiranje grudi u situacijama kada ne nosite grudnjak. No, takva traka može izazvati alergiju, svrbež, upalu i osip, navodi Times Of India.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.