Sada je i potvrđeno: Parovi koji piju zajedno, ostaju zajedno

Foto: 123RF

SVI žele znati koje je idealno rješenje uspješnog i sretnog odnosa. Međusobno poštovanje, slični životni ciljevi, povjerenje, smisao za humor i iskrenost temeljne su osobine dobrog odnosa, ali što vam još pomaže na vašem putu do uspješnog i sretnog partnerstva?

Novo istraživanje sa Sveučilišta u Michiganu otkrilo je da su parovi koji piju zajedno sretniji od parova gdje samo jedan partner pije. Drugim riječima, parovi koji piju zajedno ostaju zajedno. Osobito, oni koji imaju slične navike pijenja su sretniji jer na to gledaju kao na aktivnost koja ih povezuje. 

Tim istraživača analizirao je podatke iz desetogodišnjeg istraživanja koje je obuhvatilo 2767 bračnih parova starijih od 50 godina u SAD-u. Parovi koji su sudjelovali u istraživanju u prosjeku su imali 33 godine, a dvije trećine njih je bilo u prvom braku.

Intervjui i upitnici o kvaliteti njihovog braka rađeni su svake dvije godine, uključujući pitanja o tome smatraju li da je njihov partner previše kritičan ili zahtjevan, koliko su ih podržavali i pomagali im u vrijeme potrebe i koliko su ih supružnici iritirali. Pitali su ih i za vlastite navike pijenja - ako piju, koliko često piju i koliko piju.

Podaci su pokazali da je u više od polovice parova koji su sudjelovali u istraživanju oba partnera pilo alkohol, dok su muževi više pili od svojih supruga. Međutim, zanimljivo je da je opće nezadovoljstvo brakom bilo veće kada su žene pile dok su se muževi suzdržavali od pića.

Stručnjaci kažu da je umjereno pijenje učinkovit način da pridonesete osjećaju jedinstva, zabave i zajedništva u odnosu.

Oni također naglašavaju da parovi ne bi trebali piti više niti mijenjati način na koji piju u nadi da će poboljšati odnos. Međutim, autor studije dr. Kira Birditt sugerira da je dobra ideja povremeno se uzdržavati od konzumiranja alkohola kada i vaš partner to čini.

"Ne tvrdimo da bi ljudi trebali piti više ili mijenjati način na koji piju. Nismo sigurni zašto se to događa, ali može biti da parovi koji zajedno provode više aktivnosti u slobodno vrijeme imaju bolji odnos. Dakle, ako želite znati kako imati sretnu vezu - uživajte u dugim šetnjama, zajedno trčite, vježbajte jogu zajedno ili bilo koji drugi hobi - natočite čašu vina i uživajte u društvu", rekao je.

Drugim riječima, zajedničko pijenje može biti dobro za vašu vezu, no nadamo se bez gadnog mamurluka sljedeće jutro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.