Pozitivno djeluje na tlak, popravlja san: Evo zašto bismo trebali češće jesti grožđe

Foto: Pexels

JESTE li znali da je grožđe jedno od najpopularnijih voća na svijetu? Pa to i ne čudi kad je slatko, praktično i zabavno za jesti. Da ne spominjemo da je puno korisnih hranjivih tvari.

Prema dijetetičarki Shirlene Reid, grožđe je, kao i svako drugo voće, zdravo dok se konzumira umjereno. Porcija od 16 bobica grožđa ima oko 7.5 grama šećera, što nije zanemarivo. 

Osim toga, ako se zanesete i pretjerate s grožđem, mogli biste osjetiti bol u trbuhu. Prema Reid, to se događa zbog velike količine fruktoze u tom voću.

"Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću i može izazvati plinove ako se konzumira u velikim količinama. Tanini, koji se nalaze u koži i sjemenkama, također mogu igrati ulogu u želučanim tegobama jer ovi prirodni polifenoli mogu izazvati mučninu i proljev ako se jedu u velikim količinama", pojasnila je.

Neki ljudi koji su posebno osjetljivi na ove spojeve u grožđu mogu doživjeti nadutost, zatvor ili proljev nakon što ga pojedu previše. Ipak, grožđe je korisno za naše zdravlje zbog barem četiri razloga i isplati ga se jesti u razumnim količinama.

Mozak će vam biti zahvalan

Ako želite održati svoj mozak zdravim kako starite, jedite grožđe. Prema liječnici Danielle McAvoy, ono poboljšava pamćenje i fokus.

"Antioksidativni spojevi u grožđu pomažu smanjiti oksidativni stres u mozgu, što može zaštititi vaš mozak od kognitivnog pada i gubitka pamćenja, koji se javljaju s godinama", pojasnila je za Eat This.

Studije su pokazale da resveratrol, specifičan antioksidans koji se uglavnom nalazi u kori grožđa, pomaže u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Mogli biste smanjiti upalu u tijelu

Kronična upala povezana je s rakom, bolestima srca, astmom, dijabetesom tipa 2 i reumatoidnim artritisom. Srećom, grožđe je prepuno antioksidansa poput vitamina C, vitamina K, polifenola, katehina i antocijanina, a sve navedeno može pomoći u smanjenju upale, tvrdi dijetetičarka i trenerica Jesse Feder.

"Poznato je da je grožđe, osobito crveno, bogato resveratrolom", kaže. A kao što smo ranije spomenuli, on pomaže u zaštiti od upale, odnosno smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Krvni tlak bi se mogao popraviti

Kada se visoki krvni tlak ne kontrolira, može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara. Dobra vijest je da grickanje grožđa može pomoći u popravljanju krvnog tlaka jer je bogato kalijem.

Studija iz 2016., objavljena u časopisu Nutrients, sugerira da kalij pomaže u snižavanju krvnog tlaka tako što pomaže u širenju vena i arterija, a istovremeno ispire višak natrija.

Mogli biste bolje spavati

Grožđe je izvrstan večernji međuobrok jer može pomoći da se kvalitetno naspavate. Zašto? Ovo voće sadrži malu količinu melatonina, hormona koji pomaže regulirati ciklus spavanja i budnosti vašeg tijela.

Pokušajte jesti grožđe sat ili dva prije spavanja. I zapamtite, vodite računa o veličini svoje porcije jer biste se u suprotnom mogli preopteretiti šećerom, što može utjecati na kvalitetu vašeg sna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.