Liječnica: Imate problema s mršavljenjem? Prestanite jesti četiri vrste hrane

Foto: Shutterstock

Na sposobnost mršavljenja i održavanja zdrave težine utječe mnogo čimbenika, ali prehrana je jedan od ključnih. Ako imamo problema s tvrdokornim kilogramima, samo vježbanje možda neće biti dovoljno. Prema riječima liječnice dr. Helen Messier, mnogi sastojci iz suvremene prehrane aktivno potiču upale i skladištenje masti.

Tvrdi da sve što jedemo može pomoći u suzbijanju upale i poticanju mršavljenja - ili učiniti situaciju još gorom. Iako je upala prirodna obrambena reakcija tijela na ozljede i infekcije, kronična upala može ozbiljno narušiti metabolizam. "Smanjenje unosa određenih namirnica i usmjeravanje na cjelovitu, protuupalnu prehranu ne podržava samo zdravu težinu, već i dugovječnost", kaže liječnica za SheFinds. Evo na koje vrste hrane posebno upozorava.

1. Rafinirani šećer

Na vrhu popisa nalazi se upravo rafinirani šećer. "Rafinirani šećer izaziva nagli porast inzulina, potiče nakupljanje masnoća (posebno visceralnih) i potiče sistemsku upalu putem glikacije i oksidativnog stresa", objašnjava dr. Messier. Zbog toga je preporučljivo izbjegavati peciva i gazirana pića.

2. Trans masti

Umjetne masti, koje se često nalaze u margarinu i industrijskim pekarskim proizvodima, jedne su od najštetnijih, prema dr. Messieru.

"Ometaju funkciju staničnih membrana, povećavaju loš kolesterol i povezuju se s masnoćom na trbuhu i kroničnim bolestima", navodi ona. Kod kupovine svakako je važno provjeriti deklaraciju - ako piše "djelomično hidrogenirana ulja", bolje je izbjegavati takvu hranu.

3. Prerađeno meso

Iako je teško odoljeti hrenovkama i drugim prerađenim mesnim proizvodima, za mršavljenje ih je najbolje potpuno izbaciti.

"Prerađeno meso sadrži mnogo konzervansa i upalnih spojeva. Često je bogato nitratima i AGE spojevima (naprednim produktima glikacije) koji izazivaju oksidativni stres i skladištenje masnoće", upozorava dr. Messier.

4. Rafinirani ugljikohidrati

Namirnice poput bijelog kruha i peciva brzo se razgrađuju, što uzrokuje nagli skok šećera u krvi i dovodi do skladištenja masnoće.

"Oni uzrokuju nagli porast glukoze i inzulina, a zatim pad - hormonalni vrtuljak koji potiče pohranu masnoće i upalu", kaže dr. Messier. Umjesto toga, bolje je birati cjelovite žitarice koje održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i pomažu u izgradnji uravnotežene prehrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.