Pet najboljih namirnica za borbu protiv dijabetesa tipa 2, prema dijetetičarki

Foto: Pexels

U BORBI protiv dijabetesa tipa 2 i borbe protiv inzulinske rezistencije, prehrana igra ključnu ulogu. Iako je važno izbjegavati hranu bogatu šećerima kako bismo očuvali zdravlje krvi, možemo dodati i puno zdravih namirnica u svoju prehranu kako bismo održali stabilnu razinu šećera u krvi i poboljšali svoje opće zdravlje.

Dijetetičarka specijalizirana za ovo područje, Charmaine Dominguez, nedavno je na TikToku podijelila svoje uvide u preokret dijabetesa tipa 2, naglašavajući važnost uključivanja određene hrane u dnevne obroke.

"Nije ograničeno samo na ove namirnice, ali ove već imam u svojoj kuhinji i super su za snižavanje šećera u krvi te za preokret inzulinske rezistencije", rekla je u videu. Navela je pet namirnica koje preporučuje i istaknula njihove prednosti u kontroli razine šećera u krvi.

1. Prokulice

Prije svega, Charmaine ističe prokulice kao moćno povrće u borbi protiv dijabetesa. "Prokulica je odlično povrće i može pomoći u snižavanju šećera u krvi", kaže ona. Ističe njihovu sposobnost snižavanja razine šećera u krvi zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina K i C. Ove hranjive tvari pridonose boljoj osjetljivosti na inzulin i cjelokupnom metaboličkom zdravlju.

2. Ljubičasti kupus

Ljubičasti kupus nudi slične prednosti u upravljanju šećerom u krvi kao i prokulice. Ono što ga izdvaja jest njegova živahna ljubičasta nijansa, što ukazuje na veći sadržaj antioksidansa.

Antioksidansi igraju ključnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa i upale, oba su uključena u otpornost na inzulin. Bilo da se dodaje u salate ili ukiseljen, uključivanje ljubičastog kupusa u prehranu daje šarenilo i hranjivost.

3. Paprike

Bogate vitaminom C, paprike su još jedna bitna namirnica za preokret dijabetesa. Charmaine predlaže korištenje paprike za dodavanje slatkoće i hrskavosti salatama ili prženim krumpirićima. Osim okusa i teksture, vitamin C podupire rad imunološkog sustava i proizvodnju kolagena te pridonosi cjelokupnom zdravlju i dobrobiti.

@reversingdiabetesrvltn #type2diabetes #reversingdiabetes #reversingtype2diabetes ♬ original sound - Charmaine Dominguez, RDN

4. Breskve

"Iako su slatke, zapravo imaju niži glikemijski indeks", napominje Charmaine. Bogate vlaknima, breskve potiču osjećaj sitosti i usporavaju apsorpciju glukoze, sprječavajući skokove u razini šećera u krvi. Charmaine preporučuje uživanje u breskvama kao osvježavajućem međuobroku, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada je sezona.

5. Grah

Dijetetičarka ističe važnost uključivanja mahunarki u svakodnevne obroke, osobito grah. Navodi da je pun vlakana i proteina te nudi moćnu kombinaciju za stabilizaciju razine šećera u krvi i poticanje sitosti. Bilo da se dodaje salatama ili uključuje u razne recepte, grah je svestrana i hranjiva namirnica u prehrani za dijabetes.

Uključivanje ovih pet namirnica u dnevne obroke može značajno utjecati na smanjenje inzulinske rezistencije. Ipak, uvijek je važno komunicirati s zdravstvenim djelatnikom ako želimo promijeniti prehranu, posebno kada je riječ o upravljanju dijabetesom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.