Pet malo poznatih simptoma nedostatka vitamina B12

Foto: Unsplash

Vitamin B12 esencijalni je nutrijent koji se uglavnom nalazi u životinjskim proizvodima kao što su meso, sir i jaja, a ljudskom tijelu potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica.

Ako duže vrijeme patimo od nedostatka vitamina B12, mogu se javiti iscrpljujući problemi koji otežavaju svakodnevni život. Zbog njegove uloge u opskrbi tijela kisikom, nije iznenađujuće da nedostatak B12 može uzrokovati anemiju i simptome poput ekstremnog umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost. Međutim manje je poznato da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati i kognitivne probleme.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine, postoji pet problema koji se vide kod 85 posto pacijenata s nedostatkom B12: problemi s pamćenjem, kognitivne teškoće, afazija, problemi s učenjem i glavobolje (migrene).

"Anemija je prisutna u manje od 20 posto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su puno češći, mogu potrajati mjesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku", navodi se u članku.

Ako sumnjate u nedostatak vitamina B12, zatražite savjet liječnika. U većini slučajeva situacija će se popraviti kada prehranu obogatite mesom, ribom, sirom, maslacem, jajima, prehrambenim kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12. Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno uzimati dodatke prehrani ili čak primati injekcije.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.