Patite od peludne groznice? Jutarnja navika može pogoršati simptome

Foto: Shutterstock

Iako smo željno iščekivali toplije dane, za neke to znači početak frustrirajućih i iscrpljujućih simptoma peludne groznice. Stanje, poznato i kao alergijski rinitis, uzrokuje alergijsku reakciju na pelud. Najzastupljenije je u proljeće i ljeto, osobito ako je toplo, vlažno i vjetrovito, zbog čega je razina peludi u zraku visoka.

Simptomi mogu varirati od blago neugodnih do iscrpljujućih i uključuju kihanje, kašalj, svrbež očiju, glavobolju i umor. Trenutno ne postoji lijek za peludnu groznicu, ali dostupni su lijekovi koji mogu ublažiti simptome. Također, postoji jedna navika koja bi mogla pogoršati simptome.

Ako ste navikli slagati krevet kad ustanete, morate znati da je nepospremljen krevet manje osjetljiv na hvatanje peludi i grinja, sićušnih stvorenja koja mogu izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući astmu i alergije.

Idealno je smjestiti krevet kraj prozora

Međutim, posteljinu ne treba ostavljati na hrpi jer se tako neće osloboditi vlaga. Mnoga istraživanja pokazuju da neprozračena posteljina može stvoriti okruženje koje dovodi do većih koncentracija grinja i njihovih alergijskih proteina.

"Prirodna sunčeva svjetlost može pomoći u sprječavanju nakupljanja grinja, pa je idealno smjestiti krevet blizu prozora. Naime, sunčeva svjetlost ima dezinfekcijska svojstva i može pomoći u ubijanju nekih bakterija i grinja, dodatno smanjujući potencijalne zdravstvene rizike."

"Nešto tako jednostavno poput ostavljanja kreveta nepospremljenog tijekom dana može ukloniti vlagu s plahti i madraca, tako da će grinje dehidrirati i na kraju uginuti", rekao je istraživač Stephen Pretlove za BBC News.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.