Palenta s parmezanom - savršen prilog povrću i mesu

Foto: 123rf/Pinterest

PALENTA, žganci, pura... ma kako je god nazivali skroz je nevažno, važno je samo da je barem tu i tamo imate u svom meniju. jer ova nekad znana kao težačka hrana danas je prepoznata kao vrhunska namirnica koju ne da samo da je vrlo jednostavna i brza za pripremu, već je toliko bogata dobrim nutrijentima da sigurno nećete požaliti ako od nje napraviti barem dobar prilog nekom proteinskom jelu. 

Znamo svi kako li je samo fina obična s jogurtom, kiselim mlijekom ili običnim mlijekom, no danas vam je predstavljamo na malo moderniji, hrskaviji način. 

A jednako je jednostavna kao i sva ostala jela s prizvukom kukuruzne krupice, odnosno mljevenog sušenog kukuruza - namirnice koja palenti daje još jedan adut više - odnosno, još malo više dobrih nutrijenata. 

Palenta inače obiluje dobrim ugljikohidrati zbog čega je odlična i kao zamjena za kruha svima onima koji bez kruha ne mogu. No s njome barem znate na čemu ste. Primjerice - u 100 grama palente dobit ćete oko 18 grama ugljikohidrata, ima i oko 2 grama proteina, nimalo kolesterola, tek oko 85 kalorija, a obiluje i natrijem, kalijem, vitaminom A, kalcijem te ima popriličnu količinu željeza (čak oko 66 posto dnevno preporučene doze željeza možete dobiti i iz ovog priloga). 

Treba vam: 

100 grama kukuruzne krupice (palente) 

50 grama ribanca (parmezan ili drugi sri po izboru)

1 žlica maslinovog ulja 

Lim za pečenje 

Palentu kuhajte prema uputstvima s pakiranja (ili prema navici).

Kada je skuhate, pripremite tanki lim, nauljite ga maslinovim uljem, a potom palentu izlijte u lim i poravnajte. Posipajte parmezanom ili sirom po izboru te zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici (175 - 200 stupnjeva) oko 5-10 minuta, dok se sir ne rastopi i ne napravi finu hrskavu smeđu koricu. 

Narežite je na oblike koje želite i poslužite uz kuhano povrće, salate, piletinu ili jetrica sa žara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.