Ovu vrstu grickalica žene nikada ne bi trebale jesti

Foto: 123RF

UZ SVE što se događa u vašem svakodnevnom životu, ponekad vam je stvarno potreban taj slani ili slatki međuobrok. U takvim situacijama mnogi ne razmišljaju o tome koliko su grickalice u kojima uživaju ustvari nezdrave, a jedno je istraživanje pokazalo da žene imaju 15% veću vjerojatnost da uživaju u (ne)zdravim zalogajima. 

No, jeste li se ikada zapitali koja vrsta grickalica je najnezdraviji odabir za žene?

Sudeći prema mišljenju stručnjaka, to je čips od krumpira. Zapravo postoji dosta razloga zašto je čips od krumpira prilično problematičan.

Za početak, gotovo je nemoguće pojesti samo jedan čips. Osim toga, jedno istraživanje s Harvarda pokazalo je da su sudionici koji su jeli čips od krumpira svake godine sve više dobivali na težini. Uz to, treba uzeti u obzir natrij. Ne treba vas čuditi podatak da će svakodnevno konzumiranje slane hrane dovesti do nadutosti. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Gastroenterology čak je otkrilo da je nadutost češća kod onih koji su jeli prehranu s visokim udjelom natrija u usporedbi s onima koji su jeli hranu s niskim udjelom natrija. Kod žena je to dvostruki problem jer one se već moraju nositi s nadutošću zbog čimbenika koji nemaju veze s prehranom, poput mjesečnice. 

Jednostavno rečeno, višak soli koji biste konzumirali prečestom konzumacijom čipsa nije idealan za vaše zdravlje, posebno kada je riječ o vašem srcu. Postoji mnoštvo dokaza da je visok unos natrija povezan s većim rizikom od razvoja visokog krvnog tlaka. Iako ovo nije neposredna nuspojava jedenja čipsa, ako je vaša prehrana bogata solju koju jedete gotovo svakodnevno, rizik od razvoja hipertenzije, moždanog udara, zatajenja srca, raka želuca i bolesti bubrega još je veći jer su ta stanja povezana s prekomjernim unosom natrija. Imajte na umu, prema CDC-u, svaka četvrta smrt kod žena je rezultat bolesti srca, navodi Eat This, Not That.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.