Ovo su simptomi raka kože s kojim se bori Melanie Griffith

Foto: Profimedia

MELANIE Griffith snimljena je s novim velikim ožiljkom na licu. S obzirom na to da se borila s rakom kože, ožiljak je mnoge zabrinuo.

Iako se rak kože uspješno liječi, prekasna reakcija često je kobna. Alarmantan je podatak da je između 50 i 90 posto karcinoma kože uzrokovano pretjeranim izlaganjem suncu.

Ne znače svi madeži rak kože

Većina ljudi ima madeže, koji su bezopasni, no važno je prepoznati promjene u veličini, boji i obliku madeža koje mogu upućivati na to da se radi o melanom u razvoju i treba ih kontrolirati.

Normalni madeži i bradavice su relativno male smeđe kvržice ili mrlje na koži i obično su ovalnog oblika. Obično su manje od 6 milimetara. Neke madeže možete imati od rođenja, no većina ih se pojavi tijekom djetinjstva i rane adolescencije. Madeže koji se pojave nakon 30. godine treba pregledati liječnik. Jednom kada se pojave i dosegnu svoju punu veličinu, madeži općenito ostaju nepromijenjeni cijeli život.

Mogući simptomi melanoma

Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuje na melanom je novi madež, odnosno drastična promjena veličine, boje i oblika postojećeg madeža. Ono što će vam sigurno privući pažnju jest činjenica da melanom izgleda ružno u usporedbi s ostalim madežima na koži.

Za melanom je karakteristično da jedna polovica madeža ne odgovara drugoj, odnosno da su asimetrični. Rubovi melanoma obično su nepravilni i zamućeni, teško ih je definirati. Ono na što mnogi ne obraćaju pažnju je boja, s obzirom na to da je vrlo slična standardnim madežima. Međutim, njihova boja nikada nije ista i varira od svjetlosmeđe do crne. Obično su veći od 6 milimetara. Ono što će vam najjasnije dati do znanja da se radi o melanomu je evolucija madeža. Mijenja se, raste, mijenja oblik i boju.

Simptomi melanoma mogu uključivati stalnu bol, oteklinu neposredno iznad madeža, svrbež, pa čak i iznenadno krvarenje madeža.

Vrste melanoma

Postoje različite vrste raka kože. Najčešći su karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica i melanom. Melanom je najopasniji tip raka kože i najčešći uzrok smrti od raka kože.

Točan uzrok melanoma na koži nije poznat, ali su dokazani neki čimbenici rizika. To su genetika, obiteljska povijest melanoma i drugih karcinoma kože, svijetla koža i kosa (fototip 1, 2, 3), mnogo madeža, madeži koji mijenjaju izgled, opekline iz djetinjstva i česti odlasci u solarije.

Najbolje oružje u borbi protiv melanoma kože je rano otkrivanje sumnjivih lezija. Bit uspješne terapije je otkriti rak u ranoj fazi razvoja, na vrijeme ga kirurški ukloniti, čime se povećavaju mogućnosti potpunog izlječenja. Kontrola (pregled) kože i postojećih madeža je neophodna, posebno kod osoba s jednim ili više čimbenika rizika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.