Ovo su ružne posljedice čestog uživanja u pohanoj piletini

Foto: Pexels

IAKO nije zdrava, ljudi vole prženu hranu. Mnogima je omiljena pohana piletina. No ne bi vas trebalo iznenaditi da redovito konzumiranje tako pripremljene piletine može dovesti do različitih zdravstvenih problema. U nastavku navodimo samo pet od mogućih komplikacija:

1. Povišena razina kolesterola

Ako gotovo svaki dan jedete sendvič s prženom piletinom ili pržena pileća krilca, velika je vjerojatnost da je vaša razina kolesterola viša nego što bi trebala biti. Dijetetičarka Ashely Kitchens je za Eat This, Not That objasnila kako pržena hrana, poput pržene piletine, može dovesti do povećanja razine kolesterola.

"Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer vanjski dio hrane gubi vodu i upija masnoću ili ulje", rekla je te dodala: "Ulja u kojima se hrana prži mogu sadržavati trans-masnoće, za koje je dokazano da povećavaju vaš LDL."

LDL znači lipoprotein male gustoće ili štetnu vrstu kolesterola. LDL se može nakupiti u vašim arterijama, uzrokujući njihovo sužavanje tijekom vremena te oblik srčane bolesti koja se naziva ateroskleroza.

2. Postupno debljanje

To je jednostavno zato što pržena hrana, bilo da je to piletina ili riba, sama po sebi sadrži više kalorija od hrane pripremljene na druge načine. Tako dnevno možete unijeti i do 200 dodatnih kalorija.

3. Veći rizik od dijabetesa tipa 2

Ova nuspojava može ići ruku pod ruku s debljanjem. Iako postoji mnogo čimbenika rizika za dijabetes tipa 2, jedan od glavnih je prekomjerna tjelesna težina. 

4. Promjene raspoloženja

Naše raspoloženje i osjećaji se mogu mijenjati na temelju onoga što jedemo. Otprilike 95% opskrbe našeg tijela serotoninom (hormonom zbog kojeg se osjećamo dobro) proizvode crijevne bakterije u gastrointestinalnom (GI) traktu. Vaš GI trakt je također prekriven milijunima živčanih stanica, zvanih neuroni, koji pomažu u probavi hrane i reguliraju vaše raspoloženje. Količina serotonina u vašim crijevima uglavnom se temelji na tome koliko dobrih bakterija sadrži mikrobiom vašeg crijeva.

Redovito konzumiranje pržene hrane, na primjer, može dovesti do stvaranja više loših nego dobrih bakterija, što onda može dovesti do više upala u tijelu. To također može utjecati na proizvodnju serotonina u crijevima. Dakle, ako ste se ikad osjećali tromo ili čak mrzovoljno nakon što ste pojeli sendvič s prženom piletinom i pomfrit, sada znate što se krije iza toga.

5. Veći rizik od smrti

Prema studiji iz 2019. objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ, žene koje su jednu porciju pržene piletine jele barem jednom dnevno imale su 13% veći rizik od umiranja iz bilo kojeg razloga u usporedbi sa ženama koje nisu jele prženu hranu. Ograničavanje konzumacije pržene piletine na samo jednom tjedno (ili manje) može biti korak koji ćete poduzeti prema duljem, zdravijem životu, piše Eat This, Not That.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.