Ovih pet grešaka rade mnoge žene, a mogu naškoditi zdravlju očiju

Foto: Unsplash

UVIJANJE, lijepljenje i premazivanje samo su neke od stvari koje radimo s našim trepavicama. Iako su oči i područje oko njih vrlo osjetljivi, ipak se ne bojimo podvrgavati raznim tretmanima za ovaj dio tijela. Stručnjaci za ljepotu zato upozoravaju da postoje neke navike koje mogu naškoditi našem zdravlju.

Trljanje očiju

Je li vam ikad mama rekla da prestanete trljati oči? Izgleda da je bila u pravu. Šminkerica Debbie Law kaže: "Iako se trljanje očiju može činiti bezopasnim, prejako trljanje može dovesti do stanjivanja rožnice, uzrokovati pucanje krvnih žila i rezultirati krvavim očima i tamnim kolutovima ispod očiju."

Stanjivanje rožnice s vremenom može postati problem koji će se odraziti na naš vid.

Pretjerano korištenje ekstenzija

Nakon što jednom napravite ekstenzije trepavica, teško je vratiti se na staro. Međutim, imajte na umu da prečeste ekstenzije mogu uzrokovati infekciju oka, alergijske reakcije i oštećenje prirodnih trepavica, piše The Sun.

Prečesto nošenje maskare

S vremena na vrijeme treba odmoriti oči. Ako ih prečesto premazujemo maskarom, one mogu postati oštećene i opadati. Također, prečesto nošenje maskare uzrokuje oštećenje suznog filma i infekcije oka.

"Problem može biti način skidanja maskare. Birajte uljna sredstva za uklanjanje maskare i nemojte preagresivno trljati to područje", upozorila je Law.

Skidanje umjetnih trepavica

Ako nosite umjetne trepavice, njihovo skidanje trebalo bi prepustiti stručnjaku ili oči prvo namočiti vodom da ljepilo opusti. Naglo čupanje trepavica uklonit će i vaše trepavice, ali i dovesti do oštećenja folikula dlačica pa nove trepavice možda više neće rasti.

Dijeljenje maskare

Kao ni bilo koju šminku, nemojte dijeliti ni maskaru.

"Dijeljenje kozmetike, osobito maskare, sjenila i olovke za oči, može dovesti do infekcije stafilokokom, konjunktivitisa, pa čak i pojave ušiju na trepavicama", tvrdi Law.

Dok će konjunktivitis biti neugodan i zatvoriti vaše oko, infekcija stafilokokom može biti bolna i uzrokovati rane te crvenilo kapaka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.