Ovaj neobičan simptom često je prvi znak Parkinsonove bolesti

Foto: Shutterstock

PARKINSONOVA bolest je progresivni poremećaj, a njezino napredovanje može biti iznimno sporo. Naime, neki znakovi mogu se pojaviti i do 20 godina prije postavljanja same dijagnoze. Parkinsonova bolest druga je najčešća neurodegenerativna bolest nakon Alzheimerove, a slično kao i za Alzheimerovu bolest te druge vrste demencije, za nju trenutno nema lijeka.

Rano otkrivanje bolesti zato je ključna komponenta liječenja i upravljanja ovim neugodnim stanjem, ali neki znakovi mogu biti suptilni i lako ih je propustiti. Velik broj pacijenata s Parkinsonovom bolešću, točnije preko 60 posto, ima jedan poseban simptom, donosi Best Life.

Neobičan simptom koji ukazuje na Parkinsonovu bolest je suhoća oka

Naime, radi se o sindromu suhog oka, a ovaj neobičan simptom oboljeli od Parkinsonove bolesti mogu početi primjećivati i do 20 godina prije same dijagnoze, odnosno pojavljivanja nekih drugih, očitijih znakova.

"Određene živčane stanice (neuroni) u mozgu postupno se raspadaju ili umiru. Mnogi su simptomi Parkinsonove bolesti posljedica gubitka neurona koji proizvode kemijski glasnik u vašem mozgu koji se zove dopamin. Kada se razina dopamina smanji, to uzrokuje atipičnu aktivnost mozga, što dovodi do poremećaja kretanja i drugih simptoma karakterističnih za Parkinsona'', objašnjavaju iz Klinike Mayo.

Isto tako, Parkinsonova bolest može ostaviti teške posljedice na motoričke i nemotoričke vještine ljudi. Iako je istina da simptomi Parkinsonove bolesti uključuju drhtanje i tremor, krute mišiće i usporenost pokreta, to nije sve, upozoravaju liječnici te spominju i neke druge simptome, poput kognitivnog oštećenja, tjeskobe i depresije, umora te problema sa spavanjem.

Ipak, neki od manje poznatih simptoma, čak i među liječnicima, odnose se na oči. Naime, osobe s Parkinsonovom bolešću rjeđe trepću, što može dovesti do suhoće, iritacije ili peckanja očiju.

"Sindrom suhog oka, koji se javlja kada oči nisu dovoljno navlažene suzama, može dovesti do kronične suhoće očiju koja uzrokuje nelagodu i rizik od gubitka vida, značajno ometajući svakodnevni život", izvještava Parkinson's News Today, napominjući da je nedavna studija otkrila da je procijenjena pojava suhog oka kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću između 53 i 60 posto.

Mogući uzroci Parkinsonove bolesti

Točan uzrok nije poznat. Prema Nacionalnom institutu za starenje, čini se da su neki slučajevi Parkinsonove bolesti nasljedni, dok se drugi mogu povezati s određenim genetskim mutacijama. Iako se smatra da genetika igra ulogu u Parkinsonovoj bolesti, čini se da u većini slučajeva bolest nije prisutna u obiteljima, a mnogi znanstvenici vjeruju da je ova bolest rezultat kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika, kao što je izloženost toksinima.

Dob je još jedan faktor rizika za nastanak Parkinsonove bolesti. "Mlade odrasle osobe rijetko pate od Parkinsonove bolesti", tvrde iz Klinike Mayo napominjući da se ona obično javlja u srednjoj ili kasnoj životnoj dobi, a rizik se povećava kako osoba stari. ''Muškarci imaju veću vjerojatnost da će razviti Parkinsonovu bolest nego žene. Isto tako, određene vrste lijekova mogu uzrokovati Parkinsonovu bolest'', objašnjavaju znanstvenici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.