Otvaraju se fitness centri, evo koliko ljudi može biti u prostoru

OD 13. SVIBNJA ponovno je omogućen rad teretana, fitness te sportsko-rekreacijskih centara. Zaljubljenici u fitness i rekreativni sportaši ovu su mjeru dočekali s oduševljenjem iako ih je brinulo kako će posjet teretani izgledati nakon popuštanja mjera. 

Neke teretane svoja vrata će otvoriti već danas, a ima i onih koji će srijedu iskoristiti za pripremu. 

OrlandoFit centri na tri lokacije počinju raditi u četvrtak, 14. svibnja. Sada su u završnoj fazi čišćenja, a potom slijedi dezinfekcija svakog centra te osiguravanje potrebnih uvjeta. Grupnih treninga ovoga tjedna neće biti jer su treneri angažirani na pripremanju fitness centara za dolazak korisnika.

Vlasnik fitness centara OrlandoFit Orlando Lopac u Facebook grupi Inicijativa fitness zajednice pojasnio je kako se pridržavati preporuka i mjera.

“Prije svega vezano za dilemu i polemiku oko broja korisnika: 7 m2 po osobi za neto korisnu površinu vježbanja, odnosno 10 m2 po osobi za bruto površinu znači da u objektu od npr. 300 m2 u jednom trenutku može boraviti 30 osoba, odnosno ako je od tih 300 m2 npr 200 m2 ukupno prostora za trening to znači da možete imati 28 korisnika (200:7=28,57). Drugim riječima, nitko vam neće mjeriti metre po prostoru i ići u detalje i mjeriti površinu vježbanja ili ukupnu površinu. Stoga, nekakav okvirni izračun je 14 osoba na 100 m2 što je trenutno identično kao i Njemačkoj i najviše je u EU do sada”, napisao je.

Što se evidencije tiče, kaže da velika većina ima programska rješenja i po tom pitanju ne treba uvoditi nikakve nove sustave.

“Oni koji su do sada vodili ručnu evidenciju korisnika će trebati pripremiti upisni list ili neki model tablice za evidenciju korisnika, što je pretpostavka da ste i do sada radili radi kontrole ulaza i provjere valjanosti članarina. Ovo je nešto što ni pod kojim uvjetima nije moglo biti uklonjeno jer dolazi kao obvezna mjera iz Bruxellesa”, ističe Lopac.

Navlake za obuću ili dezinfekcijske podloge su, kaže, samo preporuka, odnosno stvar izbora za one prostore u kojima se do svlačionice prolazi kroz dio vježbališnog prostora kako bi se isti zaštitio od unosa prljavštine.

“Mjerenje temperature preporučuje se korisniku i obvezuje zaposlenika da si sami izmjere tjelesnu temperaturu doma, odnosno prije dolaska na vježbanje ili posao... i ako imaju povišenu temperaturu da taj dan ne dođu na trening tj. posao... Dakle, nitko ne traži od Vas da mjerite temperaturu korisnicima na ulazu”, napominje Lopac.

Dnevnu pauzu u trajanju od sat vremena za dezinfekciju prostora također smatra korektnom jer nije definirana, već je vlasnici mogu sami odrediti i obaviti u dijelu dana kad imaju najmanje korisnika.

“Fizički razmak od dva metra je klasična svjetski usvojena preporuka. Drugim riječima, možete, a ne morate razmicati ili izmicati sprave ili trenažere. Korisnici će sami odlučiti koliko blizu će biti jedni drugima. Onaj kome bude smetalo da mu netko puše za vratom će to i reći ili se maknuti”, smatra Lopac te kaže da su ove mjere i preporuke najblaže u Europi.

“Iako nemamo pravno oblikovanu udrugu, jedini smo u RH koji su na ovakav partnerski način usuglasili struku, ekonomiju, epidemiologiju i zaštitu. Dobili smo pohvalu čak i sa slovenske televizije, od njihove Inicijative, a istu su iskazali i brojni poduzetnici iz drugih sektora koji ne vjeruju da smo postigli to što smo jesmo”, navodi.

Sigurno je da početak nikome neće biti jednostavan i da će se i vlasnici teretana, kao i korisnici morati privikavati na novi režim. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.