Pistacije nisu samo ukusna grickalica, one su prepune vrijednih hranjivih tvari. Sadrže zdrave masnoće, proteine, vlakna i antioksidanse, a uživa se u njima već tisućama godina. Osim što su savršene same, često se koriste i u sladoledima, desertima i salatama. U nastavku otkrijte nekoliko razloga zašto ih uvrstiti u prehranu.
U 28 grama pistacija (otprilike 49 komada) nalazi se 6 g proteina, 3 g vlakana, obilje vitamina B6, kalija i bakra. Vitamin B6 važan je za regulaciju šećera u krvi i stvaranje hemoglobina.
Antioksidansi štite stanice od oštećenja. Pistacije su bogate luteinom i zeaksantinom, ključnima za zdravlje očiju, te polifenolima koji pomažu u zaštiti srca i od raka, piše Healthline.
U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacije imaju manje kalorija, 159 po porciji. Usto sadrže visok udio esencijalnih aminokiselina.
Vlakna i proteini iz pistacija stvaraju osjećaj sitosti. Neka istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija može pomoći u snižavanju indeksa tjelesne mase i krvnog tlaka.
Vlakna u pistacijama hrane korisne crijevne bakterije i potiču proizvodnju butirata (maslačne kiseline).
Istraživanja pokazuju da pistacije mogu pomoći u smanjenju LDL kolesterola i krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Aminokiselina L-arginin u pistacijama potiče proizvodnju dušičnog oksida, koji opušta stijenke krvnih žila i poboljšava cirkulaciju - čak i erektilnu funkciju.
Iako sadrže ugljikohidrate, pistacije imaju nizak glikemijski indeks. Istraživanja pokazuju da mogu pomoći osobama s predijabetesom i dijabetesom tipa 2.