Avokado može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pokazala je studija

Foto: Pixabay

Avokado se već dugo smatra supernamirnicom, no nova studija objavljena u Journal of the American Heart Association dodatno potvrđuje koliko može biti koristan za zdravlje srca. Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene tijekom 30 godina, obuhvativši više od 100.000 ispitanika koji pri početku istraživanja nisu bolovali od srčanih bolesti, nisu pretrpjeli moždani udar niti su imali karcinom.

Rezultati su pokazali da osobe koje su konzumirale dva avokada tjedno (pola ploda po porciji) imaju 16 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i čak 21 posto manji rizik od koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji ga nisu jeli.

Zanimljivo je da zamjena margarina, maslaca, sira, jaja ili prerađenog mesa avokadom također dovodi do smanjenja rizika od srčanih problema za 16 do 22 posto. No, ista zamjena s orašastim plodovima, maslinovim uljem ili biljnim uljima nije pokazala značajne koristi, prenosi Best Life.

Prema znanstvenicima s Harvarda, razlog je u visokom sadržaju zdravih mononezasićenih masnoća (MUFA) i vlakana koje avokado sadrži. Osim za srce, ova namirnica donosi i druge prednosti. Studija iz 2023. godine pokazala je da redovita konzumacija avokada smanjuje razinu ukupnog kolesterola, podiže "dobar" HDL i snižava "loš" LDL kolesterol.

Također, istraživanje objavljeno u Journal of Nutrition 2021. otkrilo je da osobe koje češće jedu avokado imaju manji opseg struka te niži rizik od debljanja i pretilosti tijekom 11 godina praćenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.