Dijeljenje obroka s drugima drevna je i univerzalna tradicija. No osim što povezuje ljude, pokazalo se da ima i pozitivan učinak na dobrobit i zadovoljstvo životom.
Prema Svjetskom izvješću o sreći za 2025., u Senegalu se u prosjeku dijeli 11.7 od 14 tjednih ručkova i večera. U Švedskoj je taj broj 9.5, u SAD-u 7.9, a u Japanu samo 3.7.
Istraživači su otkrili da broj obroka koje dijelimo s drugima utječe na naše cjelokupno blagostanje. "Postoji optimalna razina zajedničkog objedovanja", kaže Jan-Emmanuel De Neve, glavni urednik izvješća i direktor Centra za istraživanje dobrobiti pri Sveučilištu Oxford.
Prema izvješću, nijedna zemlja ne doseže optimalnu razinu zajedničkih obroka - a ona iznosi 13 od 14 tjednih ručkova i večera. Ispostavilo se da svaki dodatni obrok u društvu donosi blagi porast zadovoljstva životom. "Društveni aspekti života jednako su važni, ako ne i važniji, od bogatstva i zdravlja", ističe De Neve.
Jedini "pad" nakon 14 zajedničkih obroka tjedno sugerira da nam je povremeno potreban i prostor za sebe, ali općenito, ljudi su društvena bića koja trebaju redovitu interakciju.
U SAD-u prosječna osoba tjedno pojede 4.7 večera i 3.2 ručka u društvu, što znači da je u protekla dva desetljeća zabilježen porast solo objedovanja od čak 54%, napominje De Neve.
Glavni razlog za to vjerojatno se krije u promjeni radnih navika - sve više ljudi jede ručak bez društva, za računalom, bez prekida u radu. No takvi trenuci sa suradnicima - bilo uz ručak, kavu ili čaj - ključni su ne samo za osobno blagostanje već i za izgradnju kulture pripadnosti i međusobne brige na radnome mjestu.
Prema Svjetskom izvješću o sreći za 2025., Hrvati u prosjeku dijele oko 7.5 obroka tjedno s drugima. To uključuje ručkove i večere koje provode u društvu obitelji, prijatelja ili poznanika. Ova brojka svrstava Hrvatsku u sredinu ljestvice među 142 zemlje obuhvaćene istraživanjem.