Onkolozi otkrili što uzrokuje rak endometrija

Foto: Shutterstock

Rak endometrija najčešći je oblik raka kod žena. Tijekom proteklih desetljeća, stope su porasle, a rak endometrija jedan je od rijetkih karcinoma s rastućom stopom smrtnosti. Stoga je važno znati koji su uzroci raka endometrija i kako smanjiti rizik. Rak endometrija je vrsta raka koja počinje rastom stanica u maternici. Onkolog i hematolog, dr. Daniel Landau, objašnjava da je prvi simptom raka endometrija obično krvarenje između menstrualnih ciklusa ili tijekom menopauze.

To krvarenje, kaže dr. Landau, može utjecati na zdravlje uzrokujući anemiju i nedostatak željeza. "Osim toga, može izazvati bol i nelagodu", rekao je za Parade. Budući da ovi simptomi mogu biti toliko nelagodni, on kaže da se rak endometrija obično rano otkriva.

No, što uzrokuje pojavu ovih simptoma? Kirurg i onkolog, dr. Francisco Contreras, navodi da se smatra da je dominacija estrogena glavni uzrok raka endometrija.

Prekomjerni estrogen može uzrokovati rak endometrija

"U normalnim okolnostima estrogen potiče proliferaciju sluznice maternice tijekom menstrualnog ciklusa, koju zatim neutralizira progesteron. Ako je proizvodnja progesterona nedostatna, estrogen djeluje 'nepriznat', a proliferacija endometrija, koja može dovesti do hiperplazije endometrija, postaje opasna i može dovesti do raka", pojasnio je dr. Contreras.

Dodaje da je drugi uzrok raka endometrija pretjerana izloženost estrogenu, koja može biti endogena (proizvedena u našem tijelu) ili egzogena (unosena namjerno ili nenamjerno). Primjerice, ističe da hormonska nadomjesna terapija povećava izloženost estrogenu, čime se povećava rizik.

Dok su uzroci bilo kojeg raka složeni, jasno je da prekomjerni estrogen može uzrokovati rak endometrija.

Važno je razgovarati s liječnikom o bilo kakvim promjenama

Oba liječnika kažu da postoje načini za smanjenje rizika od raka endometrija. Jedan je održavanje zdrave težine. "Masno tkivo proizvodi estrogen. Što ga više imate, to će više rasti razina estrogena", navodi dr. Contreras. Prema znanstvenim istraživanjima, više od polovice karcinoma endometrija nastaje zbog pretilosti.

Ako pijete kavu, već imate naviku koja može smanjiti rizik od raka endometrija. Znanstvena istraživanja pokazuju da komponente od kojih se sastoji kava, imaju zaštitna svojstva. Osim toga, možemo imati koristi bez obzira na to je li kava s kofeinom ili bez kofeina.

Osim toga, neki podaci sugeriraju da korištenje hormonske kontracepcije s estrogenom i progesteronom (kao što je kontracepcijska pilula ili IUD) smanjuje rizik od raka endometrija. Također, trebamo biti proaktivni u vezi s vlastitim zdravljem tako što ćemo razgovarati sa svojim liječnikom o bilo kakvim promjenama koje možda doživljavamo, a koje su neuobičajene za nas.

Ako imate bilo kakvih pitanja o raku endometrija, uključujući vaše individualne rizike, obratite se svom liječniku. Zajedno možete pronaći načine za smanjenje rizika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.