Od sutra startajte s apsolutno najzdravijim doručkom!

Foto: 123rf 

AKO još uvijek niste stekli rutinu doručkovanja zobene kaše, možda će vas ovih pet provjerenih činjenica konačno nagovoriti na tu super zdravu naviku. Jer zobena kaše ne samo da je zdrava navika - nutricionisti kažu da je ona stvarno najbolji i najzdraviji izbor za doručak. A evo i zašto: 

1. Potvrdila znanost 

Puno je pozitive koje su vezano uz zobenu kašu potvrdili znanstvenici, a mi ćemo istaknuti samo neke - primjerice - jedna je studija pokazala da su ljudi koji su svakodnevno doručkovali zobenu kašu (ili barem većinu dana u tjednu), kroz šest tjedana, zaista uspjeli skinuti puno više kilograma od onih koji su za doručak birali neke druge namirnice. Time je dokazano da je zobena kaša dovoljno zasitna i zdrava da vas drži sitima puno duže od drugih namirnica. 

2. Dugo ste siti 

Osim dobrih ugljikohidrata, zobena će vam kaša dati i dovoljnu količinu energije i vlakana. Samo jedna zdjelica ujutro držat će vas sitima, s puno energije te će vam ujedno pomagati održati potrebnu količinu šećera u krvi. 

3. Prava mjera jutarnjih ugljikohidrata i proteina

S obzirom da je ugljikohidrate puno bolje konzumirati ujutro tako da ih organizam stigne preraditi, a ne skladištiti kao naslagu u vašem tijelu, zobenu je kašu, kao uostalom i sve druge namirnice bogate ugljikohidratima, stvarno najbolje konzumirati u jutro. Uz to upravo je zobena kaša od svih sličnih varijacija najbogatija proteinima pa je i zbog toga super izbor za početak dana. 

4. Brza priprema 

Priprema zobene kaše ne iziskuje previše truda pogotovo ako birate onu vrstu zobi koja se mora namočiti večer ranije. Tako ćete već ujutro imati spremnu zdjelicu zasitnog zdravlja. 

5. Kombinacije su bezbrojne 

S obzirom da rijetko tko jede samu zobenu kašu, kombinacije su šarolike tako da vam svako jutro doručak može biti samo sličan, ali ne i isti. Uz malo banana, borovnica, ananasa, odnosnog - svježeg, smrznutog ili suhog voća, malo naribane tamne čokolade, jogurta, meda, javorovog sirupa - izbor je samo vaš. Ma čak i da ste je zasladili nekom malo manje zdravom alternativom, i dalje će ostati visoko na listi najzdravijih doručaka koje možete zamisliti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.