Nikad nemojte piti tabletu uz ova pića, kaže studija

Foto: Unsplash

NA pakiranju svog lijeka sigurno ste pročitali uputu da ga popijete uz čašu vode. Nalazi nove studije sugeriraju da je to doista važno. U srpanjskom izdanju časopisa Saudi Pharmaceutical Journal objavljeni su rezultati studije koja se bavila učincima konzumacije raznih pića na lijekove.

Istraživači su promatrali pet marki lijekova koji se izdaju bez recepta, a indicirani su za ublažavanje bolova, upala ili alergija pa zaključili: "Testirana pića ne bi se trebala koristiti kao zamjena za vodu prilikom uzimanja lijekova."

To je zato što su u gotovo svim slučajevima pića koja navodimo u nastavku značajno produžila vrijeme raspadanja lijeka, što može uzrokovati otapanje lijeka prije nego što ga tijelo apsorbira. To može utjecati na njegovu učinkovitost u ublažavanju simptoma, a potencijalno izazvati i druge probleme.

Kava

Studija sugerira da topli napitci, poput kave, mogu promijeniti kemijski sastav lijeka i vrijeme njegovog raspadanja.

Sok od naranče

Rezultati ove studije otkrili su da je sok od naranče najviše utjecao na vremensko otpuštanje lijeka.

Coca-Cola

Coca-Cola je piće koje je utjecalo na raspadanje većine lijekova u studiji, osim jednog namijenjenog liječenju simptoma alergije.

Energetska pića

Ne treba napominjati koliko su energetska pića nezdrava. U ovoj studiji se pokazalo da su također među pićima koje ne biste trebali piti kada uzimate lijekove.

Mlaćenica

Iako se rijetko koristi u zapadnjačkoj kuhinji, mlaćenica je također ispitana u ovoj studiji, a njezin učinak sugerira da mliječni napici općenito nisu idealni za uzimanje tableta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.