Može li kava pomoći u sprječavanju bolesti jetre? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Unsplash

NOVO istraživanje objavljeno u BMC Public Healthu istraživalo je koje vrste kave mogu pomoći u smanjenju rizika od kronične bolesti jetre (CLD).

CLD je kronična upala koja uzrokuje uništavanje jetrenih tkiva, što dovodi do razvoja ožiljnog tkiva fibroze i ciroze, a u nekim slučajevima ciroza može dovesti do raka jetre.

Prethodna promatranja i laboratorijske studije pokazali su da kava može zaštititi od razvoja CLD-a, uključujući cirozu i rak jetre. U ovoj studiji istraživači su htjeli vidjeti koja kava je učinkovitija u zaštiti zdravlja jetre - mljevena, instant ili beskofeinska.

"Pokazali smo da je konzumacija svih vrsta kave (uključujući beskofeinsku, instant i mljevenu kavu) povezana sa smanjenim rizikom od ishoda bolesti jetre", kaže profesor Jonathan Fallowfield, glavni istraživač na Sveučilištu u Edinburghu i jedan od autora ove studije.

"Konzumenti kave imali su 21 posto manju vjerojatnost da će razviti kroničnu bolest jetre, 20 posto manju vjerojatnost da će razviti bolest masne jetre i 49 posto manje je vjerojatno da će umrijeti od kronične bolesti jetre od onih koji ne piju kavu", kaže Fallowfield.

"Kava sadrži preko 1000 spojeva, uključujući alkaloide, kofein i trigonelin, te se smatra da su neki od ovih antioksidansa i spojeva korisni za ljudsko zdravlje, uključujući kofein, klorogenu kiselinu, kaveol i kafestol", zaključuje profesor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.