Liječnik upozorava na dodatak prehrani koji može naštetiti zdravlju jetre

Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani postali su dio zdravstvenih rutina mnogih ljudi jer nude razne dobrobiti, poput poboljšanja prehrane, povećanja razina energije i podrške za razne tjelesne funkcije. Mogu biti osobito korisni u rješavanju specifičnih nedostataka ili zdravstvenih stanja gdje sama dijeta možda nije dovoljna. Na primjer, dodaci vitamina D često se preporučuju osobama s ograničenim izlaganjem suncu, a dodaci željeza mogu biti ključni za one koji pate od anemije.

Međutim, važno je zapamtiti da više nije uvijek bolje. Uzimanje visokih doza dodataka prehrani, čak i onih koji se općenito smatraju bezopasnima, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika. Kada se uzimaju često ili u prekomjernim količinama, neki dodaci mogu izazvati štetne učinke utječući na vitalne organe poput jetre i bubrega. Ti organi igraju ključnu ulogu u detoksikaciji tijela i održavanju cjelokupnog zdravlja.

Jetra obrađuje hranjive tvari i filtrira toksine, a bubrezi upravljaju uklanjanjem otpada te reguliraju ravnotežu tekućina i elektrolita. Preopterećenje ovih organa visokim dozama određenih dodataka prehrani može dovesti do oštećenja i potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Stoga je liječnik dr. Erik Natkin upozorio na jedan takav dodatak koji može našteti zdravlju jetre.

Prekomjerna konzumacija ekstrakta zelenog čaja povezana je s akutnim zatajenjem jetre

Ekstrakt zelenog čaja poznat je po visokoj koncentraciji epigalokatehin galata (EGCG), snažnog antioksidansa koji se često povezuje s raznim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine. Mnogi ljudi uključuju ekstrakt zelenog čaja u svoju prehranu kako bi iskoristili te prednosti. Međutim, važno je biti svjestan da konzumacija ekstrakta zelenog čaja u velikim dozama može biti štetna.

"Studije su povezale prekomjernu konzumaciju ekstrakta zelenog čaja s toksičnošću jetre i akutnim zatajenjem jetre", rekao je dr. Natkin za SheFinds. Oštećenje jetre obično je rezultat negativne reakcije tijela na povišene razine katehina, aktivnih spojeva u zelenom čaju.

Visoke koncentracije katehina mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu u stanicama jetre što može dovesti do značajnog oštećenja jetre. Stoga, iako ekstrakt zelenog čaja može biti koristan, umjerenost je ključna za izbjegavanje ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.