Liječnica podijelila simptom koji često ignoriramo, a može biti znak raka jednjaka

Foto: Shutterstock

PROBLEMI s gutanjem često se javljaju kada ljudi jedu ili piju prebrzo ili ne uspijevaju pravilno sažvakati hranu. Međutim, kako upozorava liječnica Deborah Lee, otežano gutanje ili disfagija najraniji je znak koji ukazuje na rak jednjaka. Položaj tumora jednjaka, koji počinje u cijevi koja povezuje usta i želudac, znači da se simptomi najčešće pojavljuju upravo kada jedemo.

Rano otkrivanje može smanjiti stopu smrtnosti, ali znakove bolesti je često teško uočiti, što svijest o simptomima stavlja u središte.

''Rak jednjaka obično počinje u donjem dijelu jednjaka. Tamo se razvija vjerojatno zato što je to mjesto refluksa kiseline, a raste sporo u takvom kiselom okruženju. Kako raste, postepeno blokira donji dio jednjaka zbog čega dolazi do otežanog gutanja. Oboljeli imaju osjećaj da im hrana često zapinje u grlu, uzrokujući nelagodu, a znaju se javiti i kašalj, mučnina, povraćanje te pojačana proizvodnja sline'', objašnjava Lee koja spominje još nekoliko simptoma koji ukazuju na mogućnost raka jednjaka. To su:

  • promjene apetita
  • žgaravica ili refluks
  • podrigivanje
  • promukli glas
  • osjećaj umora ili nedostatka energije
  • bolovi u grlu ili sredini prsnog koša (osobito pri gutanju).

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, liječnica savjetuje da odmah posjetite liječnika opće prakse kako bi napravio sve potrebne pretrage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.