Keto dijeta može poboljšati kvalitetu sperme, tvrdi istraživanje

Foto: 123RF

POSTOJE novi dokazi da bi prehrana bogata mastima, a siromašna ugljikohidratima mogla imati koristi za reproduktivno zdravlje.

Kod dvojice pretilih muškaraca koji su izgubili kilograme uz pomoć vrlo niskokalorične keto dijete zabilježena su značajna poboljšanja kako u broju sperme tako i u njezinoj kvaliteti, pokazalo je istraživanje s Universidade de São Paulo u Brazilu, predstavljeno na Europskom i međunarodnom kongresu za pretilost 2020. godine.

U prvom slučaju pacijent je tijekom tri mjeseca izgubio gotovo 27 kilograma, smanjivši postotak tjelesne masnoće s 42% na 34%. Nakon toga, kvaliteta njegove sperme poboljšala se za gotovo 100%, na temelju postotka pokretne sperme u testnom uzorku. Njegova se razina testosterona također više nego udvostručila.

Drugi prikaz slučaja odnosi se na pacijenta koji je izgubio manje kilograma, odnosno 9 kilograma u tri mjeseca, te je pao s 26% na 21% tjelesne masti. Kvaliteta njegove sperme također se poboljšala, ali primijećene su i još značajnije prednosti za broj spermija, s više od 100 milijuna više sperme testirane u konačnom uzorku, što je porast od gotovo 30%. Zanimljivo je da mu se razina testosterona lagano smanjila.

Ti su se rezultati temeljili na dijetalnom planu nazvanom Pronokal, visoko proučavanoj komercijalnoj metodi mršavljenja pokrenutoj u Španjolskoj 2004. godine, koja se razlikuje od tradicionalne keto dijete po tome što je ograničena na 800 kalorija dnevno.

Naravno, dva pacijenta nisu dovoljno velik uzorak da se mogu izvući širi zaključci o povezanosti kvalitete sperme i keto dijete. No postojeći dokazi podupiru ideju da bi prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata mogla imati koristi za spolno zdravlje jer se čini da sve veća potrošnja masti podržava zdravu razinu sperme.

Prethodno istraživanje također je povezalo veću razinu unosa masnih kiselina u prehrani s povećanim testosteronom.

Ipak, postoji jedno upozorenje - izuzetno restriktivna dijeta može imati nuspojave, osobito dugoročno, a dijete s vrlo niskim kalorijama treba prakticirati samo uz medicinski nadzor. Također, nije samo keto dijeta povezana s kvalitetnijom spermom. Postoje dokazi da zdrave prehrambene promjene bilo koje vrste mogu poboljšati spolno zdravlje.

Primjerice, mediteranska je prehrana povezana s poboljšanjem erektilne disfunkcije. U studiji iz 2004. godine, program zdrave prehrane i vježbanja pomogao je poboljšati erektilnu disfunkciju kod pretilih muškaraca. Studija iz 2019. otkrila je da je konzumacija prerađene hrane povezana s lošim brojem sperme, dok je konzumacija više ribe i povrća povezana s boljim brojem sperme, što je također povezano sa spolnim nagonom i ukupnom spolnom funkcijom.

DASH prehrana, koja ograničava konzumaciju crvenog mesa i punomasne mliječne proizvode u korist voća, povrća i cjelovitih žitarica, također je povezana s većim brojem sperme, prema istraživanju.

To sugerira da bi dobrobiti mogle biti manje povezane s točno određenim prehrambenim obrascem, kao što je keto, i više povezane s poboljšanjem cjelokupnog zdravlja, zaključuje Insider.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.