AKO volite slatko i rado konzumirate lagane, prijenosne grickalice u pokretu ili na poslu, sušeno voće (poput grožđica, marelica i suhih šljiva, na primjer) vjerojatno vam je prilično privlačno.
Istina je da to ovisi o tome kako je napravljeno. Sušeno voće može biti ili dobar dodatak vašoj prehrani u malim količinama ili takozvana "zdrava hrana" koju nikada ne biste trebali jesti.
Evo dobrih vijesti: analiza Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani iz 2020. godine pokazala je da su odrasli koji su uključili sušeno voće u svoju prehranu uživali benefite kao što su veća kvaliteta cjelokupne prehrane i veći unos hranjivih tvari.
Rezultati analize pokazali su da je unos vlakana, kalija i nezasićenih masti kod sudionika bio veći u danima kad se konzumiralo sušeno voće u odnosu na one dane kad se nije konzumiralo - iako se unosilo i više kalorija.
Pod pretpostavkom da odaberete vrste bez dodanog šećera ili ulja, zdravo sušeno voće uključuje:
sve vrste grožđica,
marelice,
Prije svega, uvijek birajte vrste koje ne dolaze s dodatkom šećera, a ima li ga, pročitajte na deklaraciji na pakiranju. Dodani šećeri kriju se iza naziva fruktoza, saharoza, sirupi, sokovi itd. Među vrstama s najnižim sadržajem šećera su goji bobice, grožđice, marelice i suhe šljive, kako piše stranica Dr. Axe.