I muškarci pate od tjelesne dismorfije. Jedan je progovorio o tom stanju

Foto: 123RF

MUŠKARCI se često nerado izjašnjavaju i traže pomoć zbog mentalnih problema, kojima je puno pridonijela pandemija covida-19.

Keith Russell iz Dublina želi pomoći drugima da potraže pomoć govoreći o vlastitim iskustvima s depresijom, tjeskobom i tjelesnom dismorfijom. Russell se sa svojim problemima borio 25 godina, a sada pokušava nadahnuti druge da potraže pomoć i podijele svoje priče. Stoga je pokrenuo blog i podcast The Endless Spiral. 

"U podcastu sam ugostio sportaše, medicinske radnike, poduzetnike, ljude iz medija, a i sam sam sudjelovao u gostujućim blogovima. Komičar Jason Byrne bio mi je velika podrška. Pokušavam podići svijest o mentalnom zdravlju svojim podcastom i blogom i želim nadahnuti ljude da podijele svoje priče o tome kako su sport i vježbanje utjecali na njihovo mentalno zdravlje", izjavio je za BreakingNews.ie.

Tjelesna dismorfija uključuje fokus na jednu ili više uočenih mana ili nedostataka na fizičkom izgledu koji nisu uočljivi ili se drugima čine minimalnima. Sastoji se od preokupacije koja uzrokuje značajne probleme koji remete društveno i profesionalno funkcioniranje.

Russell je rekao da mu je prvi put bilo neugodno zbog vlastitog tijela kad je kao tinejdžer pohađao satove za spasioca na lokalnom bazenu.

"Jednostavno se nisam osjećao ugodno u svojoj koži. Moja depresija se pogoršavala i pogoršavala, nikad nije nestala", objašnjava.

Kaže kako osjećaj nezadovoljstva nikad nije popustio, a čak dva puta je pokušao izvršiti suicid u ranim dvadesetima. U obitelji nije navikao komunicirati i dijeliti svoje probleme pa je zatražio pomoć terapeuta.

"Okidač za depresiju bila je tjelesna dismorfija, što u ono vrijeme nisam stvarno razumio, niti znao što točno znači", dodaje Russell te naglašava da je jedan od najvećih problema tjelesne dismorfije što mnogi ljudi koji pate od nje ne shvaćaju da je to poremećaj prehrane.

"Kad muškarci čuju za poremećaje prehrane, pomisle na nešto drugo, barem većina, kao i ja. Ali kada su mi objasnili povezanost tjelesnih slika i tjelesne dismorfije, što sam više razmišljao, shvaćao sam da je upravo to ono što mene muči. Trebalo mi je jako puno vremena da pronađem prehranu i rutinu vježbanja, koje potiču da se osjećam dobro. Učinio sam sve da pokušam popraviti svoje tijelo."

Russell kaže da je uvijek imao osjećaj kao da se vrti u krug, a od tjelesne dismorfije pati i dalje, ali ju je prihvatio te se lakše s njome nosi.

"Neprestano sam razmišljao o tome što jedem, kada ću vježbati. Malo muškaraca govori o tom problemu i drugim poremećajima prehrane."

Njegov savjet svima koji se bore s tjelesnom dismorfijom ili drugim mentalnim poteškoćama je da se trude razgovarati te da stave svoje misli na papir, što on sam redovito radi. Nada se da će pomoći muškarcima da se otvore i potraže pomoć, umjesto da pate u tišini.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.