Starenje je prirodno, no način na koji živimo i namirnice koje konzumiramo mogu utjecati na zdravlje i način na koji starimo. Estetski kirurg, Anthony Yuon, sa svojih 20 godina iskustva za CNBC Make It, objasnio je kako je hrana ključna za zdravlje.
"Pogrešne namirnice mogu ubrzati starenje, oštetiti kožu i skratiti životni vijek", ističe on. U nastavku je izdvojio namirnice koje izbjegava u svojoj prehrani zbog njihovih negativnih utjecaja na zdravlje i proces starenja.
Prekomjerno pečenje hrane, posebno mesa na roštilju ili slanine na tavi, uzrokuje stvaranje heterocikličkih amina za koje je dokazano da uzrokuju rak i ubrzavaju proces starenja. Navodi da je povremeni roštilj u redu, ali preporučuje kuhanje na pari, laganoj vatri ili pečenje na niskim do srednjim temperaturama.
Rafinirani ugljikohidrati i šećer potiču starenje putem upala i procesa zvanog glikacija. Jedna studija povezuje velik broj smrtnih slučajeva s učincima konzumacije zaslađenih pića koja pridonose pretilosti, srčanim bolestima, raku i dijabetesu tipa 2.
Ovo spada u kategoriju ultraprocesirane hrane, a najčešći primjeri su pite, kolači, bomboni, čips, keksi, krofne i granola pločice. Ove namirnice sadrže konzervanse i kemikalije proizvedene u laboratorijima kako bi produžile rok trajanja. Također su siromašne vlaknima koja su važna za zdrave crijevne bakterije. Hrana s malo vlakana češće izaziva nagli skok šećera i inzulina u krvi, ističe Yuon.
Iako neka istraživanja pokazuju da mliječni proizvodi mogu biti dobar izvor hranjivih tvari, oni također sadrže puno šećera (u obliku laktoze, koju mnogi ljudi teško probavljaju) i potencijalno upalni protein zvan kazein. "Ako već konzumirate mliječne proizvode, jogurt bez dodatka šećera najbolji je izbor", objašnjava Yuon.
Malo soli nikome ne škodi, ali previše može biti katastrofalno za kožu i proces starenja, ističe. Sol uzrokuje zadržavanje vode što rezultira otečenošću i nadutošću.
To su žitarice s manjkom hranjivih tvari i vlakana, poput bijelog pšeničnog brašna, koje se koriste u većini peciva i tjestenina. Rafiniranje uklanja ljusku i klicu, gdje se nalazi većina vlakana i esencijalnih nutrijenata. Bijelo brašno se brže probavlja, uzrokujući nagli skok glukoze i inzulina.