Mnogi ljudi žele smanjiti visceralnu masnoću, koja je često tvrdokorna i teško se gubi, posebno ako se konzumiraju određene prerađene namirnice. Pravilna prehrana ključna je za gubitak ove masnoće, ali nije dovoljno samo povećati unos proteina i povrća. Postoje određene pakirane namirnice koje treba izbjegavati jer ne samo da pridonose nakupljanju visceralne masnoće, nego otežavaju i njezino gubljenje.
Slatke žitarice često su omiljeni doručak, ali mogu biti štetne ako pokušavamo izgubiti visceralnu masnoću. "Slatke žitarice mogu uzrokovati nagle skokove razine šećera u krvi, nakon čega slijede padovi koji izazivaju žudnju za hranom", objašnjava liječnik dr. Olalekan Otulana za SheFinds. Zbog toga ih je bolje izbjegavati ili konzumirati rijetko.
Čips i slični prerađeni proizvodi poznati su po visokom udjelu zasićenih masti i dodataka koji mogu povećati razinu kolesterola i otežati gubitak visceralne masnoće. "Takve grickalice treba jesti samo povremeno jer mogu spriječiti topljenje masnoće oko trbuha", savjetuje dr. Otulana.
Gazirana pića, zaslađeni ledeni čajevi i energetski napici često sadrže visok udio fruktoze koja se u jetri pretvara u trigliceride, od kojih se neki skladište kao visceralna masnoća. "Redovita konzumacija ovih pića povezana je sa značajnim povećanjem volumena trbušne masnoće", upozorava nutricionistica Jennifer Pallian.
Prerađeno meso poput salame, raznih narezaka i slanine, osim što može povećati visceralnu masnoću i kolesterol, može uzrokovati i upalne procese u tijelu. "Prerađeno meso nije preporučljivo jesti često; bolje je birati nemasno meso ili prerađene proizvode konzumirati umjereno", zaključuje dr. Otulana.