PREHRANA je ključna za održavanje zdravlja. "Ako postoji jedna skupina namirnica koje bismo trebali jesti više, to je povrće", objašnjava dijetetičarka Sharon Palmer.
Palmer ističe brojne razloge za povećanje unosa povrća. "Većina stručnjaka slaže se da povrće donosi mnoge zdravstvene koristi, uključujući smanjenje rizika od pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2", objašnjava. "Ove čudesne namirnice niskokalorične su i siromašne mastima, a bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i fitokemikalijama s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima", ističe.
Najbolji izbor su zeleno lisnato povrće. "Ono obiluje vitaminima, mineralima i biljnim spojevima", kaže Palmer. "Visok unos povezan je s mnogim dobrobitima, uključujući zaštitu očiju i kostiju, poboljšanu probavu i zdravu tjelesnu težinu, ali i smanjen rizik od raka, bolesti srca i kognitivnih oštećenja."
Dijetetičarka Jerlyn Jones slaže se s time te posebno preporučuje špinat, kelj, raštiku i blitvu. "Teško bih mogla izdvojiti samo jedno zeleno lisnato povrće jer su sva odličan izvor željeza, antioksidansa, vitamina A za zdravlje očiju i kalcija za jačanje kostiju", kaže Jones.
Brokula je također odličan izbor jer je niskokalorična i nutritivno bogata namirnica. "Izvrstan je izvor vitamina C, koji jača imunitet, te vitamina K i kalcija, ključnih za zdravlje kostiju", kaže dijetetičarka Toby Smithson.
Dijetetičarka Marissa Karp dodaje da brokula sadrži izvrsnu količinu dnevnog potrebnog unosa vitamina K, važnog za zgrušavanje krvi i zdravlje mozga. Također je bogata vlaknima koja pomažu u regulaciji šećera u krvi i snižavanju kolesterola, piše HuffPost.
Stručnjaci za prehranu ističu važnost raznolike prehrane bogate hranjivim tvarima. Ovo su neki od najhranjivijih izbora koje vrijedi uključiti u jelovnik.
Ova biljka bogata je vlaknima koja potiču zdravu crijevnu floru i pridonose zdravlju srca snižavanjem kolesterola i krvnog tlaka, kaže nutricionistica Marissa Karp.
Sadrži visok udio biljnih proteina i bogat je vlaknima, što pridonosi probavi i duljem osjećaju sitosti. Također sadrži saponine, biljne spojeve koji mogu smanjiti oksidativni stres i rizik od raka.
Kuhane ili pečene gube gorčinu i postaju blagog okusa. Nutricionist Toby Smithson preporučuje koristiti i njihove stabljike i listove jer sadrže više proteina, kalcija, vitamina C i antioksidansa od samog korijena.
Batati su puni vitamina A, koji pomaže u održavanju vida i sprječava degenerativne promjene oka. Također sadrže vlakna, kalij i dvostruko više vitamina C od običnih krumpira.
Bogate su antioksidansima poput likopena, beta-karotena i flavonoida. Likopen pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka, dok beta-karoten čuva zdravlje očiju. Kuhane rajčice čak imaju veću korist likopena nego sirove.