PROBAVNI sustav ima ključnu ulogu u razgradnji hrane, apsorpciji hranjivih tvari i jačanju imuniteta. Iako o njemu često ne razmišljamo dok sve funkcionira kako treba, svakodnevne navike mogu ozbiljno narušiti njegovu ravnotežu. Rezultat mogu biti nadutost, zatvor i općenito loša probava. Dijetetičari su za portal Health Shots podijelili najčešće navike koje mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva i koje bi za njihovo zdravlje trebalo smanjiti ili u potpunosti prestati raditi.
Neprestano jedenje, bez pravih pauza između obroka, ne ostavlja probavnom sustavu dovoljno vremena da obradi hranu. Takvo preopterećenje može uzrokovati nadutost i probavne tegobe jer crijeva nemaju priliku za odmor i obnovu.
Prekomjeran unos kofeina, osobito iz kave, može nadražiti želučanu sluznicu. Kofein potiče i pojačano lučenje kiseline u želucu, što može dovesti do žgaravice, nelagode i otežane probave.
Voda je ključna za kretanje hrane kroz probavni trakt. Ako ne pijemo dovoljno tekućine, može doći do zatvora i usporene probave. Hidratacija pomaže u održavanju ravnoteže u crijevima i boljem radu probave.
Žvakanjem žvakaćih guma gutamo višak zraka, što povećava rizik od plinova i nadutosti. Osim toga, mnoge žvakaće gume bez šećera sadrže umjetne zaslađivače koji mogu dodatno iritirati želudac, pišu iz Health Shots.
Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore. Ako ih ne unosimo dovoljno putem hrane ili dodataka prehrani, štetne bakterije mogu prevladati, što može dovesti do probavnih smetnji.
Brzo jedenje ili jedenje u stresnim situacijama otežava probavni proces. Tijelo tada nije usmjereno na probavu, što može uzrokovati osjećaj nelagode, nadutost i plinove. Svjesno i polagano jedenje olakšava rad crijeva.
Ignoriranje potrebe za obavljanjem nužde može dovesti do zatvora. Ako se ta navika ponavlja, može se poremetiti prirodni ritam rada crijeva, što dodatno pogoršava probavne probleme.
Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju vitamina D, koji ima važnu ulogu u zdravlju crijeva. Niska razina vitamina D povezuje se s neravnotežom u crijevnoj mikroflori i većim rizikom od upala.
Pušenje negativno utječe na čitav organizam, uključujući i probavni sustav. Može uzrokovati refluks kiseline, nastanak čireva te poremetiti ravnotežu korisnih bakterija u crijevima.