Danas je Debeli utorak pa se i službeno morate "omastiti"!

Foto: Pinterest

ZNATE li da je danas Debeli utorak aka Mardi gras aka Svjetski dan palačinki? To je onaj dan kada se svugdje u svijetu njupaju palačinke barem za jedan obrok, no vi fitovci ionako već jako dobro znate koliko su palačinke moćan obrok, posebno ako se naprave u svojim zdravim varijantama. I zato danas svakako barem jednim obrokom obilježiti ovaj međunarodni dan koji se ne slavi uvijek na isti datum, već je palačinka dan klizni i stiže dan prije Čiste srijede, odnosno dan prije početka korizme. Vjerojatno za one koji se odriču slatkog i nezdravog, da se daj prije korizme pošteno počaste. No, mi dobro znamo da to ne vrijedi i za zdrave palačinke, one s puno proteina i tek mrvu masti te zdravog šećera. 

Zato vam danas donosimo jedan super zdravi recept, ne turbo jednostavan, ali hej - pa današnji se dan mora obilježiti propisno. 

Zato vam za današnje najsavršenije i jedne od najpinanijih palačinki na Pinterestu treba: 

1 šalica kuhane quinoe

3/4 šalice brašna od cjelovitog zrna pšenice 

pola žličice cimeta

1 i pol žličice praška za pecivo

1/4 žličice grube soli

3 bjelanjka ili 2 cijela jaja

1/3 šalice običnog Grčkog jogurta

2 žlice mlijeka po izboru (obrano, soja, badem, kokos)

2 žlice prirodnog i zdravog zaslađivača 

1 žličica ekstrakta vanilije 

2 velike vrlo zrele banane (zgnječene u pire) 

Piprema: 

U srednje veliku zdjelu zajedno umiješajte kuhanu quinou, brašno, cimet, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi umutiti zajedno bjelanjke ili cijela jaja, jogurt, mlijeko, vaniliju te med/sirup/steviju dok smjesa ne postane glatka. Potom toj smjesi dodajte onu prvu smjesu s brašnom i na koncu dodajte još i pire od banana te sve zajedno još dobro izmiješajte. 

Tavu na kojoj ćete ih peći lagano posprejajte, a potom izlijevajte smjesu na vruću tavu da dobro pokrije dno i pecite oko 2 minute, odnosno dok se na površini ne počnu stvarati mali mjehurići, a potom je okrenete i pečete još oko 2 minute dok ne poprime lijepu zlatnu-smeđu boju. 

Smjesa je dostatna za oko 10 palačinki, ovisno naravno o veličini tave na kojoj ih pečete te debljini palačinki koje želite dobiti. Ali, kako je smjesa gušća od klasične, palačinke će vam biti deblje, a samim time i savršene za omastiti brk, zdravo, na ovaj Debeli utorak. 

A da ga učinite još "debljim" palačinke ukrasite bobičastim voćem, prelijte sirupom, premažite maslacem od kikirikija ilirastopite malo tamne čokolade i prelijte ovo proteinsko fit savršenstvo.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.