Brojne biljne zamjene za meso sadrže prekomjerne količine soli, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI su proučavali nutritivni profil i ukupnu zdravost biljnih zamjena za meso u Velikoj Britaniji, analizirajući 207 artikala u odnosu na 226 mesnih proizvoda, piše Independent.

Studija, objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da biljne alternative mesu imaju znatno manje kalorija, ukupne i zasićene masti i više vlakana od mesa.

Međutim, sadržaj soli u biljnim proizvodima bio je znatno veći nego u mesu. Više od 75 posto analiziranih proizvoda na biljnoj bazi nije ispunilo ciljeve britanske vlade o smanjenju konzumacije na 0.3 g soli na 100 g.

Štetnost prekomjernog unosa soli

Prema organizaciji specijalista Action on Salt, sol je "glavni čimbenik" koji doprinosi visokom krvnom tlaku, što dovodi do 60 posto svih moždanih udara i 50 posto svih srčanih bolesti.

"Doista, nedavni dokazi potvrđuju važnost smanjenja unosa soli, a globalni teret bolesti pokazuje da više od dva milijuna ljudi godišnje umire od prevelikih količina unosa soli", rekla je specijalistička skupina koja se nalazi na Sveučilištu Queen Mary u Londonu.

Više od tri od četiri analizirana biljna proizvoda nisu ispunila svoje odgovarajuće ciljeve smanjenja soli, kaže studija

Roberta Alessandrini, glavna autorica studije i istraživačica prehrane javnog zdravlja na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, rekla je: "Zamjene za meso biljnog podrijetla je zdravija alternativa mesu jer imaju manje kalorija i manje zasićenih masti. Međutim, naši podaci pokazuju da su razine soli u tim proizvodima nepotrebno visoke. Proizvođači imaju važnu ulogu u pružanju potrošačima proizvoda koji ne samo da su bolji za planet i životinje, već su 100 posto zdravi i s malo soli."

Profesor Graham McGregor, predsjednik organizacije Action on Salt i koautor studije, dodao je: "Smanjenje soli najisplativija je mjera za snižavanje krvnog tlaka, smanjenje zdravstvenih nejednakosti i sprječavanje ljudi da nepotrebno umiru od moždanog udara i srčanih bolesti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.