Bipolarni poremećaj još uvijek često prolazi nedijagnosticirano. Ovo su simptomi

Foto: Shutterstock

BIPOLARNI poremećaj, u medicinskim krugovima ranije često nazivan maničnom depresijom, zapravo je kronično stanje koje uzrokuje ekstremne promjene raspoloženja, koje uključuju nagle emocionalne uspone i padove (depresija).

Kako objašnjavaju psiholozi, kada postanemo depresivni, možemo se osjećati tužno ili beznadno i izgubiti interes za većinu aktivnosti koje su nas ranije zanimale. Ako se naše raspoloženje naglo pretvori u maniju ili hipomaniju, osjećamo se euforično, puni smo energije ili neobično razdražljivi. Ove promjene raspoloženja mogu utjecati na naše spavanje, količinu energije tijekom dana, rasuđivanje, ponašanje, kao i sposobnost jasnog razmišljanja, donosi klinika Mayo.

Epizode promjena raspoloženja mogu se pojaviti rijetko ili više puta godišnje. Dok će većina ljudi doživjeti neke emocionalne simptome između epizoda, neki možda neće doživjeti nikakve. Iako je bipolarni poremećaj doživotno stanje, promjene raspoloženja i drugi simptomi mogu se kontrolirati određenom terapijom. Naime, u većini slučajeva bipolarni poremećaj liječi se za to predviđenim lijekovima i psihološkim savjetovanjem, odnosno psihoterapijom.

Kako prepoznati bipolarni poremećaj?

Postoji nekoliko vrsta bipolarnih poremećaja, a mogu uključivati ​​maniju ili hipomaniju i depresiju. Simptomi mogu uzrokovati nepredvidive promjene u raspoloženju i ponašanju, što rezultira značajnim stresom i poteškoćama u životu. Oboljela osoba često ima promjene raspoloženja bez prevelikih razloga ili stvari koje bi to mogle izazvati. Isto tako, često ni sama ne zna prepoznati zašto je toliko sretna ili nesretna.

Tijekom maničnih epizoda osoba s bipolarnim poremećajem neobjašnjivo je optimistična, javljaju se povećana aktivnost, energija ili uznemirenost, pretjeran osjećaj dobrobiti i samopouzdanja (euforija), ima smanjenu potrebu za snom, smetena je i donosi loše odluke.

S druge strane, depresivna epizoda uključuje simptome koji su dovoljno jaki da uzrokuju primjetne poteškoće u svakodnevnim aktivnostima kao što su posao, društvene aktivnosti ili međuljudski odnosi. Epizoda uključuje pet ili više sljedećih simptoma:

  • depresivno raspoloženje koje prate osjećaji tuge, praznine, beznađa ili plač
  • gubitak interesa ili nedostatak zadovoljstva u svim ili gotovo svim aktivnostima
  • značajan gubitak tjelesne težine
  • povećanje tjelesne težine ili apetita
  • nesanica ili previše spavanja
  • umor ili gubitak energije
  • osjećaj bezvrijednosti
  • smanjena sposobnost razmišljanja i koncentracije
  • neodlučnost
  • razmišljanje, planiranje ili pokušaj samoubojstva.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.