Ako želite izgubiti kilograme na dobar način, ove stvari biste trebali znati

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji: s Pharmeria.hr.

Svi želimo smršavjeti brzo i lako, no stvarnost često ne ide u prilog očekivanjima.

Zamislite prvi scenarij. Nakon intenzivnog treninga u teretani, uznojeni, ali i zadovoljni, pomišljate: "Sigurno ću sutra vidjeti barem kilogram manje na vagi!" Ali, kada sljedeće jutro stanete na vagu, brojka se, začudo, ne pomiče. 

Drugi čest scenarij je kad za stolom sebi kažete: "Danas ću jesti više, ali sljedeći tjedan zato manje", jer smatrate da ćete tako biti u ravnoteži i vaga će vam ići u korist. No, u realnosti, taj "sljedeći tjedan" rijetko dođe.

Ovi uobičajeni scenariji prikazuju kako naše svakodnevne odluke i percepcije o mršavljenju često ne odražavaju stvarnost jer, da je mršavljenje jednostavno, ne bi bilo toliko izazova.

Zašto nas znojenje i dijetalna odgoda zavaravaju?

Iako je znojenje, naravno, dobar znak da tijelo radi i da je aktivno, ono nije pokazatelj gubitka kilograma. Većinom je to samo pokazatelj koliko je tekućine vaše tijelo izgubilo, a ne koliko ste masnoće sagorjeli.

Tijekom jednog sata intenzivnog vježbanja, prosječna osoba može izgubiti između 0.5 i dvije litre znoja, ovisno o intenzitetu aktivnosti, temperaturi i vlažnosti zraka.

Ilustracija: Shutterstock

Ipak, znojenje ima svoje prednosti. To je prirodni mehanizam tijela za regulaciju tjelesne temperature i pomaže nam u održavanju normalne tjelesne temperature tijekom vježbanja. Osim toga, znojenje može pomoći u izbacivanju toksina iz tijela, što je korisno za opće zdravlje i dobrobit.

Kada govorimo o sagorijevanju masnoće, važnije je usredotočiti se na ukupni energetski deficit, koji se postiže kombinacijom prehrane i vježbanja, a ne samo na količinu izgubljenog znoja.

Dijetalna odgoda i prekomjerna težina 

S druge strane, odgađanje pravilne prehrane za "sljedeći tjedan" klasičan je primjer kako odgađanje može sabotirati naše napore za zdravim životom. Ovo je klasična psihološka klopka koja često odgađa i naše najbolje namjere.

Naime, iako zvuči primamljivo, daje nam privremenu dozvolu za nastavak loših navika, no završava ciklusom krivnje kada sljedeći tjedan ipak dođe bez ikakvih promjena.

U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu, čak njih 57.4 posto. Ove brojke ukazuju na alarmantno stanje i zabrinjavajući trend koji se povećava i kod djece, pokazuju statistike.

Da biste izbjegli sve zamke kad je u pitanju bolji način života, ključno je započeti s malim, realnim ciljevima. Umjesto velikih obećanja, fokusirajte se na konkretne, upravljive korake koje možete poduzeti odmah. Na primjer, umjesto da planirate potpuno preurediti način prehrane, zašto ne biste počeli s uvođenjem uravnoteženog obroka dnevno?

Foto: Shutterstock

Inovativan proizvod na tržištu kao rezultat istraživanja

Za one koji žele promjene, a u stalnoj su bitci sa samim sobom, na tržištu postoji zanimljiv proizvod koji kombinira nove znanstvene spoznaje - B.fit, koji je dostupan isključivo na websiteu Pharmeria.hr. Ovaj proizvod dio je trogodišnjeg inovativnog projekta i programa redukcije tjelesne težine koji je razvio tim multidisciplinarnih stručnjaka iz Dječje Bolnice Srebrnjak, Belupa i Podravke.

Projekt, ujedno i program, većinski se financirao iz bespovratnih sredstava EU fondova. U njemu su se provele opsežne kliničke studije i istraživanja te naposljetku razvoj proizvoda B.fit, koji bi mogao dati odgovor na problem prekomjerne težine i neuravnotežene prehrane.

B.fit je nastao kombinirajući stručna znanja iz medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije, kao odgovor na pitanje kako pronaći klinički dokazan i siguran koncept redukcije prekomjerne težine, ali i održavanja zdrave tjelesne težine.

B.fit shake dolazi u 4 okusa: tiramisu, jagoda, čokolada, vanilija
Foto: PR

Ovaj proizvod je jedinstven na tržištu zbog svojih zamjenskih obroka koji su dostupni u obliku četiri okusa juha i shakeova. Nutritivno su balansirani i formulirani da pomognu u gubitku tjelesne težine. Svaki obrok sadrži oko 215 kalorija te je bogat bjelančevinama i dijetalnim vlaknima. Također sadrži i impresivan niz od 13 vitamina i 13 minerala. Ovako prilagođeni zamjenski obroci su dobro rješenje za one koji žele kontrolirati svoju tjelesnu težinu na uravnotežen način.

B.fit proizvodi dolaze s jednostavnim uputama za pripremu. Za juhu, jednostavno se dodaje sadržaj jedne vrećice u 2.5 decilitara tople vode, protrese u shakeru i ostavlja kratko da odstoji, jednu do dvije minute. Za shakeove, postupak je identičan, no umjesto tople, dodaje se hladna voda. U jednom pakiranju koje se može kupiti  nalazi se 8 obroka.

Tako pripremljen obrok praktičan je i učinkovit u okviru energetski ograničene dijete, što je potvrđeno savjetima stručnjaka i onih koji su radili na ovom proizvodu. B.fit temelji se na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima te uključuje uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, uz dodatak personalizirane stručne podrške. 

B.fit juha dolazi u 4 okusa: povrtna juha, piletina, gljive i rajčica
Foto: PR

Važno je napomenuti da su zamjenski obroci namijenjeni kao dio šireg programa za kontrolu težine, koji bi trebao uključivati redovitu tjelesnu aktivnost i pridržavanje uravnotežene dijete. Zamjena dvaju glavnih dnevnih obroka s B.fit obrocima u okviru energetski ograničene dijete može pridonijeti gubitku tjelesne težine, dok zamjena jednog glavnog obroka može pomoći u održavanju težine nakon gubitka. Uz to, korisnici trebaju osigurati unos adekvatne količine tekućine, najmanje dvije litre vode dnevno, kako bi podržali optimalno zdravlje i funkciju tijela.

Proizvod je dostupan isključivo na Pharmeria.hr, čime se osigurava ekskluzivnost proizvoda i kontrola kvalitete.

Foto: Shutterstock

Ne opterećujte se unosom specifične namirnice

Da bismo se mogli stvarno i efikasno nositi s viškom kilograma, pravi pristup zdravom gubitku težine nije samo u periodičnim dijetama ili ekstremnim vježbama koje nas ostavljaju iscrpljenima i dehidriranima, već u stvaranju održivih navika. On uključuje uravnoteženu prehranu i tjelesnu aktivnost te korištenje pouzdanih alata i resursa koji bi nam pomogli na tom putu.

Ne biste trebali izbjegavati sve masti ili ugljikohidrate, niti se preopterećivati proteinima; to je dugoročno neodrživo i može dovesti do zdravstvenih problema. Umjesto toga, fokusirajte se na ubacivanje hranjivih tvari u organizam, i to u dobrim omjerima.

Kompleksni ugljikohidrati, zdrave masti i kvalitetni proteini trebaju biti dio svakog obroka. Na primjer, studija objavljena u časopisu Nutrition Reviews pokazuje da dijete bogate vlaknima, koje uključuju cjelovite žitarice, mogu poboljšati zdravlje probavnog sustava i pomoći u regulaciji tjelesne težine.

Fizička aktivnost ne treba biti ekstremna da bi bila učinkovita. Redovite, umjerene aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja ili vožnje bicikla već 30 minuta dnevno mogu imati prednosti za zdravlje i tjelesnu težinu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu American Heart Association, samo 150 minuta umjerene aktivnosti tjedno može značajno poboljšati kardiovaskularno zdravlje te smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

U moru proizvoda i suplemenata koji obećavaju brzo mršavljenje, B.fit kao zamjenski obrok izdvaja se zahvaljujući znanstvenoj osnovi i podršci stručnjaka. Omogućava pristup personaliziranom savjetovanju i podršci koja je potrebna za dugoročni uspjeh.

Za više informacija i pristup programu posjetite Pharmeria.hr i otkrijte kako B.fit može pomoći u postizanju vaših ciljeva mršavljenja na zdrav i uravnotežen način.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Pharmeria.hr u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.