5 razloga za odlazak na odmor u planine

Foto: Promo

RAZMIŠLJATE kamo otići na odmor? Donosimo vam pet razloga zašto su planine idealan izbor za jednodnevni izlet, produženi vikend, pa čak i ljetovanje.

Ljude je oduvijek privlačio odlazak u planine. Postoji nešto tako privlačno u zelenilu koje se proteže kilometrima, svježem zraku kojeg udišemo punim plućima, opuštajućem žuborenju potoka i prekrasnom pjevu ptica. Donedavno su planine bile nepravedno zapostavljene kao idealna destinacija za ljetni odmor, no s pojavom korona virusa im se ljudi polako vraćaju.

Jednom kad se zaljubite u čari prirode, poželjet ćete joj se iznova vraćati. Mnogi planinari osjete taj čudesni "zov planine" koji ih mami da što češće obuku planinarske cipele i zapute se u avanturu za pamćenje. Evo zašto je višednevni boravak u planinama istovremeno primamljivo i uzbudljivo iskustvo kojeg svatko treba barem jednom isprobati.

1. Izolacija – od svega!

Ljudski životi su pretrpani poslovnim i privatnim obavezama. Dodamo li tome i činjenicu da smo se poprilično vezali za modernu tehnologiju, nije ni čudo što smo zaboravili živjeti "u trenutku".

Želite li se na nekoliko dana izolirati od interneta, mobitela, društvenih mreža, e-mailova, pa čak i korona virusa? Onda ovog ljeta umjesto peraja nosite planinarske cipele i krenite u osvajanje vrhova.

2. Ponovo upoznajte samog sebe

Što je slabiji signal na pametnom telefonu, to bolje za vas. Naime, pogled u šumu je daleko bolji za ljudsku psihu od pogleda u telefon, isto kao što je razmišljanje o novim životnim izazovima i željama bolje od svakodnevnog bombardiranja raznolikim nebitnim informacijama. Pronađite svoj mir, razmislite što vam je uistinu važno u životu i napunite baterije.

3. Potaknite kreativnost

Brojne su studije došle do zaključka kako boravak na otvorenom povećava raspon pažnje i sposobnost rješavanja problema. Muči li vas neki životni problem ili je pred vas stavljen poslovni zadatak kojeg ne znate kako riješiti? Spremite svu potrebnu opremu u ruksak za planinarenje i zaputite se na planinu! Vjerujte nam, šetnja na svježem zraku će potaknuti vašu kreativnost i lakše ćete doći do toliko traženih rješenja i odgovora.

4. Priroda skida kilograme i spaja ljude

Nakon par dana noćenja u prirodi osjetit ćete slobodu i radost kretanja. Fitness treneri svojim klijentima rado preporučuju planinarenje jer jedan sat uspinjanja može sagorjeti i do 500 kalorija, a ujedno omogućuje razgibavanje cijelog tijela. Budući da je planinarenje društvena aktivnost, pođite na vikend izlet u prirodu zajedno s prijateljima koje dugo niste vidjeli. Tako ćete stvoriti nove uspomene koje će vas podsjećati na divnu avanturu pod otvorenim nebom.

5. Zavoljet ćete prirodu

Na putu do cilja čut ćete zvukove koje je u gradu nemoguće čuti, diviti se čistoći potoka, uživati u mirisu šume i zadivljeno promatrati prekrasan krajolik koji samo rijetki imaju prilike vidjeti. Vrlo brzo ćete osjetiti bliskost s prirodom i uvidjeti njenu ljepotu, nepredvidljivost i moć, ali i koliko je važno sačuvati i zaštititi okoliš u kojem živimo.

Kako se pripremiti za odmor u planinama?

Dobra priprema zlata vrijedi, bez obzira odlazite li na dvodnevni ili višetjedni boravak na planini. 

Planinarske cipele su najvažniji dio opreme za planinarenje – kvalitetne, čvrste, udobne i nepromočive gojzerice će i najteži put pretvoriti u mačji kašalj, dok u suprotnom očekujte pojavu žuljeva, boli i, u najgorem slučaju, ozljeda.

Neka u ruksaku za planinarenje uvijek ima mjesta za vodu, hranu, svjetiljku, vreću za spavanje i rezervnu odjeću prilagođenu vremenskim prilikama.

Prije odlaska preporučljivo je izabrati planinu koja odgovara vašim fizičkim mogućnostima, dobro proučiti rute i staze do odredišta, te isplanirati odmor za dušu i tijelo.

Hrvatska je bogata gorama i planinama koje su planinarima dostupne kroz cijelu godinu, svaka od njih zadivljuje posjetitelje svojim čarima – neprocjenjivim pogledima na more i otoke, napuštenim srednjovjekovnim utvrdama, impozantnim stijenama ili stoljetnim šumama.

Nemate adekvatne planinarske cipele ili neki drugi dio opreme za planinarenje? Nema panike, jer Hervis u vama najbližoj trgovini ili online shopu ima sve što vam srce poželi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.