10 načina kako dovesti hormone u red, ako već planirate smršavjeti

Foto: Instagram 

KRIVI su hormoni... Ako je to i vaša izlika, onda si pomognite namirnicama koje će vam pomoći regulirati ih, odnosno pojačati razinu "dobrih" hormona, koji će znatno utjecati na promjene u vašem izgledu. 

Zdrava hrana zato nije ni dijeta niti 100-postotno odricanje od jela koje volite. Zdrava bi hrana trebala biti sredstvo za uspostavljanje pravilne ravnoteže cijelog organizma, uključujući i hormone koji na nevidljiv način imaju jak utjecaj na svačiju liniju. 

Zato nutricionisti i stručnjaci koji se bave pravilnom prehranom stalno u vidu imaju hormone koji nam pomažu održati visoku razinu energije, ubrzati metabolizam u pravoj mjeri, poboljšati nam dobro raspoloženje i dati nam općenito dobar osjećaj nakon jela. 

Hormoni su u toj mjeri jako važni, jer su oni zaduženi za osjećaj gladi ili sitosti te takvu poruku javljaju našem mozgu i želucu i zbog toga ih moramo znati nahraniti kako treba. 

Evo što savjetuju stručnjaci: 

1. Usredotočite se na čiste proteine, ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, vlakna i zdrave masti 

Koristeći taj čisti pristup svakom obroku pomažete šećeru u krvi da ostane stabilan, povećavate  energiju organizma, podižete razinu hormona zaduženih za sagorijevanje masnoća, odnosno smanjujete razinu onih koji su zaduženi za pohranjivanje masnoća te povećanje osjećaja gladi. 

2. Pazite na dnevni unos proteina 

Ne kaže se bez vraga da bi zdrav čovjek trebao svakodnevno konzumirati od 1,6 do 2,2 grama proteina po kilogramu vlastite težine, čega se osobe koje pokušavaju skinuti kilograme moraju i više nego strogo pridržavati. Proteini će vašem organizmu donijeti dovoljno hrane te na najbolji način potaknuti hormone da rade za vas. 

3. Izbjegavajte škrob za doručak 

Što više škroba i "bijelih" ugljikohidrata pojedete za doručak to će vas dulje ''drmati'' pojačan apetit i neobjašnjiva glad. To je zato što samo čisti proteini ujutro mogu najbolje podići razinu hormona koji će vam još dobar dio dana davati osjećaj sitosti te bi vam zato doručak u obliku peciva, kruha i slatkih žitarica trebao postati prošlost. 

4. Ako ste na dijeti, ujutro izbjegavajte čak i dobre ugljikohidrate 

Iako ovo nije savjet koji bismo dali svima, oni koji žele skinuti više kilograma trebali bi ujutro zapravo izbjegavati bilo koje vrste ugljikohidrata. Čak i one dobre, koje nalazimo u voću i povrću, jer će tako organizam i ujutro nastaviti proces izgaranja kalorija koji će s doručkom bez ugljikohidrata nastaviti raditi tako sve do sljedećeg obroka, dok vas drže oni čisti jutarnji proteini. 

5. Jedite tri do četiri puta u danu

Ako konzumirate dovoljno proteina, izbjegavate prekomjernu količinu ugljikohidrata u vrijeme obroka i pritom imate redovite obroke, sigurno ćete izbjeći riziku da vas hormoni zeznu prije vremena. No, ako vaši obroci neće biti prema pravilima i k tome ih još nećete jesti u pravo vrijeme, šanse da se hormoni upletu u vašu liniju su velike i realne. Budete li predugo čekali do sljedećeg obroka, razina šećera u krvi već će toliko opasti da će u vašem tijelu nastupiti stres, koji će opustiti preveliku razinu kortizola, a tek će tada nastupiti krah, jer ćete već u sljedećem obroku sigurno griješiti, ako nikako drugačije, onda prevelikom porcijom. 

6. Škrobaste ugljikohidrate jedite poslije 16 sati 

Mnogi ljudi misle da će, ako će u prvom dijelu dana jesti dosta ugljikohidrata, uspjeti probaviti ih do polaska na spavanje, ali je činjenica da tad često posežu za onima punima škroba koji će vas sigurno zeznuti u drugom dijelu dana kad ćete za njima pojačano žudjeti. Zato je takve namirnice najbolje ostaviti za popodnevni obrok kada će vam najbolje "sjesti" i kad ćete ih moći probaviti prije spavanja. 

7. Slobodno varajte jednom tjedno 

Kontinuirano ograničenje unosa kalorija nije održivo i zato se svima preporučuje barem jednom tjedno ne mariti za kalorije, zato da bi svom umu dali to malo slobode, i na taj će način hormoni učiniti svoje u dijeti. 

8. Kad ogladnite, posegnite za namirnicama koje će dodatno pojačati hormone 

S obzirom na to da postoje vrste namirnica koje jače ili slabije utječu na proizvodnju hormona u našem tijelu, za bolji balans svakako posegnite za onima koje će vam pomoći u dijeti. A za to su najbolji orašasti plodovi, kruške, nemasni sirevi, maslinovo ulje, sjemenke konoplje, sok od rajčice, borovnice... 

9. Birajte lokalno i organsko 

Čak i ako vam neka hrana neće odmah pomoći pojačati dozu dobrih hormona, dobro je ako ćete što više birati namirnice koje u sebi nemaju one loše hormone, loše aditive nabijene hormonima, te se zbog toga svima preporučuje što više jesti hranu iz organskog uzgoja. 

10. Pripazite na svoju žudnju 

Jedete li uravnoteženo, takva bi trebala biti i razina vaših hormona tijekom cijelog dana, pa stoga pripazite, ako u određenom dijelu dana pojačano žudite za hranom, lako je moguće da vam prehrana još uvijek nije dovoljno dobro balansirana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.