Stephen King mrzi ovaj film Stanleyja Kubricka

Foto: EPA/Screenshot: YouTube

Film Isijavanje iz 1980. godine, adaptacija romana Stephena Kinga, široko se smatra jednim od najznačajnijih djela horor žanra. Međutim King nije bio zadovoljan rezultatom i godinama je kritizirao Kubrickov film. Njegovo nezadovoljstvo proizašlo je iz činjenice da je Kubrick napravio film prema vlastitoj viziji, odmaknuvši se od Kingove originalne priče. Nije pročitao Kingov scenarij i nije želio surađivati s njim na novom.

Kubrick je često adaptirao djela iz literature, vjerujući da su neki od najtalentiranijih pisaca bili bolji od tadašnjih scenarista. Njegov pristup adaptacijama omogućio mu je objektivno gledanje na priču.

"Ako pročitate priču koju je netko drugi napisao, dobivate neponovljivo iskustvo čitanja prvi put. To ne možete imati ako pišete originalnu priču", rekao je Kubrick u jednom intervjuu, prenosi Far Out Magazine. U adaptaciji Isijavanja pomogla mu je spisateljica Diane Johnson, koja je njegov pristup opisala "vrlo intelektualnim".

U dokumentarcu TCM-a A Night At The Movies: The Horrors of Stephen King autor je razgovarao o telefonskom pozivu s Kubrickom. U tom razgovoru Kubrick je rekao da misli kako su priče o duhovima zapravo optimistične jer prikazuju život nakon smrti. Kada ga je King upitao misli li da je pakao optimističan, Kubrick je odgovorio: "Ne vjerujem u pakao." Ta izjava sugerira osnovne razlike između njih.

 

King je vjerovao u tradicionalne biblijske granice dobra i zla, dok je Kubrick imao pesimističniju viziju horora. Njihovi stavovi o liku Jacka Torrancea, kojeg igra Jack Nicholson, dodatno ističu te razlike. King je smatrao da je Torrance dobar čovjek koji se našao pod utjecajem kozmičkih sila zla, dok je Kubrick prikazao Torrancea kao psihopata.

King je Kubrickov film usporedio s "prekrasnim Cadillacom, ali bez motora", ističući da u filmu nema pravog razvoja lika.

Autor je toliko mrzio Kubrickovu adaptaciju da je 1997. godine snimio trodijelnu horor mini-seriju prema vlastitom romanu. Iako je ta verzija bila vjernija knjizi, nedostajala joj je Kubrickova kinematografska umjetnost. King je komentirao: "To je ono što je pogrešno s Kubrickovim Isijavanjem - film nema srce ni dušu; nema središnje točke priče. Napisao sam knjigu kao tragediju, a ovdje izgleda kao da nema tragedije jer se nema što izgubiti."

Danas su mnogi obožavatelji podijeljeni između Kubrickove interpretacije Isijavanja i Kingove verzije. Dok neki preferiraju Kingove karakterizacije i moralni okvir iz knjige, mnogi istaknuti horor redatelji, poput Jordana Peelea, i dalje proučavaju Kubrickovo remek-djelo iz 1980. godine. Kubrickove vizualne stilizacije i konstrukcija atmosferskog horora ostaju neizostavni dio evolucije horor kinematografije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.