Roger Ebert je zbog ovog filma zavolio filmsku umjetnost

Screenshot: Youtube/Studiocanal UK

NAJPOZNATIJI filmski kritičar, pokojni Roger Ebert, bio je posebno poznat po svojim godišnjim ljestvicama najdražih filmova, ali jednom prilikom je napravio i popis svojih 10 najdražih filmova svih vremena. 

I dok su se na tom popisu našli klasici poput Građanina Kanea, kojeg je Ebert prozvao najvažnijim filmom u povijesti, te Slatkog života, koji je Ebertov osobni favorit, jedan film ga je posebno impresionirao jer je njime započela Ebertova ljubav prema filmskoj umjetnosti. 

Riječ je o filmu Treći čovjek britanskog redatelja Carola Reeda, u kojem su glumili Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles i Trevor Howard. Smješten u poslijeratni Beč, film prati američkog pisca vesterna Hollyja Martinsa (Cotten) koji pokušava riješiti misterij ubojstva svojeg prijatelja Harryja Limea (Welles). Treći čovjek se danas smatra jednim od najboljih europskih noir filmova. 

 

"Ovaj film se nalazi na oltaru moje ljubavi prema kinu", otkrio je kritičar. "Prvi put sam ga pogledao u nekom malom kinu na Lijevoj obali Pariza, 1962. godine, tijekom mog prvog izleta u Europu." 

"Film je bio toliko tužan, toliko prekrasan, toliko romantičan da je odmah postao dio mojih sjećanja - kao da se to sve meni dogodilo", napisao je Ebert u svojoj recenziji.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.