ChatGPT nam je objasnio kako misli da je Inception zapravo završio

Screenshot: YouTube

KAD je znanstveno-fantastični akcijski film Inception (Početak) Christophera Nolana stigao u kina 2010., gledatelji su bili impresionirani, ali i potpuno zbunjeni.

U filmu Leonardo DiCaprio glumi profesionalnog lopova zvanog Dom Cobb, koji od ljudi izvlači informacije infiltrirajući se u njihovu podsvijest. Inception završava kadrom totema koji se vrti, ali ne vidimo zaustavlja li se ili ne. To je ključna informacija jer je totem instrument koji Cobb koristi kako bi razlikovao stvarnost od sna. Ako se neprestano vrti, Cobb je još uvijek u snu; ako padne, on je budan. Dakle, film ima dvosmislen kraj, zbog čega je izvor mnogih debata i teorija čak i danas, 13 godina nakon izlaska.

Čak je i Leonardo DiCaprio jednom prilikom priznao da nema pojma što se zaista dogodilo. Zato smo sada upitali ChatGPT što misli o završetku filma. Ponudio nam je iznenađujuće promišljen odgovor. Nakon što je izvagao sve dokaze, dao je svoje mišljenje o tome kako tumačiti kraj filma.

"Na kraju filma glavni lik Dom Cobb se napokon vraća kući svojoj djeci. Tijekom cijelog filma Cobb nosi sa sobom jedan osobni totem koji koristi kako bi provjerio je li u stvarnosti ili u snu. Ako se kolut neprestano vrti, to znači da je još uvijek u snu. Ako se kolut zaustavi i padne, to znači da je u stvarnosti. U posljednjoj sceni filma Cobb vrati totem na stol i zatim se odmakne kako bi ponovno vidio svoju djecu. Kamera se usredotočuje na vrteći kolut, ali film završava prije nego što vidimo je li se kolut zaustavio ili nije", pojašnjava ChatGPT.

"Kraj je svjesno ostavljen neodgovoren"

"Tako da ostaje pitanje je li Cobb u stvarnosti ili je to još jedan san? To je svjesno ostavljeno neodgovoreno kako bi gledatelji mogli sami donijeti vlastite zaključke. Mnogi smatraju da je kraj otvoren za tumačenje i da odražava jednu od ključnih tema filma - ponekad je naša percepcija stvarnosti podložna našim unutarnjim željama i uvjerenjima", nastavlja on pa nudi konkretne primjere koji bi mogli otkriti kako film završava.

"Neki tvrde da su tijekom filma dani tragovi koji bi mogli sugerirati jedan ili drugi ishod. Na primjer, neki gledatelji ističu da su Cobbova djeca iste dobi i nose istu odjeću kao u njegovim sjećanjima na njih, što bi moglo sugerirati da on spava i sanja. S druge strane, neki ističu da Cobb na kraju filma više ne nosi vjenčani prsten, što bi moglo sugerirati da je napokon napustio svoje snove i vratio se stvarnosti", kaže ChatGPT.

"Osobno, vjerujem da je Cobb budan na kraju filma. Mislim da tragovi koji upućuju na to da još uvijek sanja nisu toliko uvjerljivi kao tragovi koji upućuju na to da je budan. Osim toga, mislim da posljednja scena pokazuje kako Cobb konačno otpušta prošlost i nastavlja sa svojim životom, što sugerira da je budan i napokon u miru. Međutim, također mislim da je kraj Inceptiona otvoren za tumačenje i poštujem mišljenja onih koji vjeruju da Cobb još uvijek sanja", zaključuje umjetna inteligencija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.