10 najšokantnijih scena u petoj sezoni Krune

Foto: Netflix

NAKON dvije godine obožavatelji su dočekali i petu sezonu hvaljene britanske serije Kruna, koja je na Netflix stigla u srijedu 9. studenog. Velik dio prikazane drame inspiriran je povijesnim knjigama, a predstavlja turbulentno razdoblje 1990-ih, koje će zauvijek promijeniti monarhiju i njezine članove.

 

Razvod, razorni požar i rastuće napetosti samo su neke od tema koje upotpunjavaju petu sezonu. U nastavku možete pronaći 10, po komentarima gledatelja, najšokantnijih trenutaka koje ne smijete propustiti u Netflixovoj kraljevskoj drami.

Oprez! Tekst može sadržavati spojlere!

Princ Philip sprijateljio se s Penelope Knatchbull

U drugoj epizodi princ Philip (Jonathan Pryce) zbližava se s Penny Knatchbull (glumi je Natascha McElhone), suprugom svojeg kumčeta Nortona Knatchbulla, Lorda Romseyja. Njih dvoje se povezuju nakon smrti njezine petogodišnje kćeri Leonore.

Princ Philip nagovara Penny da se vozi s njim kočijom kako bi imala neki hobi i kako bi podigla raspoloženje. Čak restaurira antiknu kočiju za četvero ljudi u njezinoj kući. Dok se njih dvoje druže i razvijaju prijateljstvo, kraljica Elizabeta (Imelda Staunton) nije odmah oduševljena što se njezin suprug sprijateljio s privlačnom ženom 32 godine mlađom od njega.

Princeza Diana otkriva detalje kraljevskog života u knjizi Andrewa Mortona

Osjećajući se usamljeno i tjeskobno, princeza Diana (Elizabeth Debicki) pristaje podijeliti svoje iskustvo za novu knjigu Andrewa Mortona. Princeza je iskreno progovorila o tome kakav se osjećaj bio udati u kraljevsku obitelj.

Njezin prijatelj dr. James Colthurst manipulirao je pitanjima i odgovorima između novinara i princeze kako bi otkrio "istinu koja se skriva iza bajke". Knjiga pod nazivom Diana: Her True Story objavljena je 1992. i postala je hit.

Princeza Diana upoznaje braću Al-Fayed

Iako je scena možda izmišljena, Dianin susret s Mohamedom Al-Fayedom u trećoj epizodi nagovještava prekretnicu u radnji. Kada kraljica odluči da nema vremena sjesti s vlasnikom Harrod'sa, službenog sponzora Royal Windsor Horse Showa, princeza od Walesa je poslana umjesto nje.

Šaleći se s Mohamedom da ona "nije zamjena za Velikog Šefa", zaigrano zadirkuje Dodija kad ih on dođe pozdraviti u njihovoj loži. Iako je Dodi u početku bio zatečen Dianinom opuštenošću, njih dvoje će se kasnije zaljubiti i to će biti posljednja ljubav u njihovim životima.

Dvorac Windsor gori u plamenu

Sezona prikazuje i očaj kraljice Elizabete nakon požara koji je zahvatio dvorac Windsor 1992. Bio je to jedan od nekoliko strašnih događaja te godine zbog kojih je kraljica proglasila "annus horribilis" (latinski izraz za "užasnu godinu"). U emotivnoj sceni u petoj sezoni Krune šokirana kraljica i princ Philip grle se u spaljenoj dvorani St. George's pod otkrivenim nebom.

U stvarnom životu, požar je počeo 20. studenog kada je pokvareni reflektor zapalio zavjese u kapelici kraljice Viktorije i brzo se proširio na toranj Brunswick, dvoranu St. George's i okolne privatne stanove.

Petero djelatnika pretrpjelo je udisanje dima ili druge manje ozljede, izvijestio je tada The New York Times. Više od 220 vatrogasaca radilo je 15 sati na gašenju plamena. Požar je oštetio 115 prostorija u dvorcu, uključujući devet službenih dvorana. Trebalo je pet godina i 47.5 milijuna dolara da se popravi šteta.

Objava razvoda princa Charlesa i princeze Diane

U napetoj sceni princ Charles i princeza Diana pred kraljicom potvrđuju da je najbolje da se rastanu, nakon 11 godina braka. Vijest je objavio premijer John Major (glumi ga Johnny Lee Miller) u Donjem domu 10. prosinca 1992. "Ova je odluka prijateljska i oboje će nastaviti u potpunosti sudjelovati u odgoju svoje djece", rekao je premijer, prenio je The Washington Post.

Skandal Tampongate

U siječnju 1993. transkript intimnog telefonskog razgovora princa Charlesa i Camille Parker Bowles (Olivia Williams) dospio je u medije. Tijekom razgovora, Charles kaže Camilli da želi "živjeti" u njezinim hlačama, a zatim se šali kako bi se mogao reinkarnirati kao tampon. 

Charles priznaje aferu

Napetost između princa Charlesa i princeze Diane dosegla je novi vrhunac kada je princ od Walesa na nacionalnoj televiziji priznao da ju je varao u braku. Peta epizoda prati Charlesov ITV dokumentarac s Jonathanom Dimblebyjem pod naslovom Charles: The Private Man, the Public Role.

Specijal je objavljen 1994. i predstavio je "modernog muškarca koji je osuđen da bude kralj". U intervjuu s voditeljicom Charles je rekao da je bio vjeran Diani "sve dok nije postalo jasno da se brak nepovratno raspao". Potvrdio je i obnovu svog "prijateljstva" s Camillom.

Princeza Diana nosi "osvetničku haljinu" 

Princeza od Walesa dospjela je na naslovnice tijekom večeri kada je emitiran Charlesov skandalozni intervju. Diana je galeriju Serpentine posjetila u uskoj crnoj haljini otkrivenih ramena. Bilo je to netipično stilsko izdanje za članicu kraljevske obitelji.

Mediji su je odmah proglasili "osvetničkom haljinom" uz objašnjenje da je Diana haljinom htjela pokazati kako je nastavila sa životom i nakon Charlesa. Haljina je ostala jedan od najpoznatijih stilskih izbora princeze.

Princeza Diana i poznati intervju za Panoramu

Odnos princeze Diane s kraljevskom obitelji nikada više nije bio isti nakon što je u studenom 1995. žestokom retorikom govorila za BBC1 Panoramu. Diana je iskreno razgovarala s voditeljem Martinom Bashirom o raspadu svojeg braka, pritiscima udaje za budućeg monarha i odgoju malih sinova princa Williama i princa Harryja.

Osma epizoda prikazuje voditelja Bashira i njegovu ekipu kako su se ušuljali u Dianin stan u Kensingtonskoj palači na kontroverzni razgovor, gdje je ona slavno izjavila da je "u ovom braku nas troje" i da se naivno "udala u sustav", a ne u obitelj.

Princ Charles i Diana službeno su razvedeni

U pretposljednjoj epizodi pete sezone princ Charles i princeza Diana finaliziraju svoj razvod prepun neugodnosti s obje strane. U fikcijskoj sceni, Charles i Diana sjede zajedno kako bi proveli "analizu" svog braka i identificirali što je pošlo po zlu. "Nikad nisam imala šanse", rekla je Debicki u ulozi Diane. "Ni Camilla", odgovorio je West, kao Charles. "Sve što su svi htjeli bila je bajka o nama", naveo je.

Inače, pogledali smo petu sezonu Krune, a recenziju možete pronaći OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.