VIDEO Zaštitne ograde na cesti preslabe su za električne aute

Screenshot: YouTube

NOVI sigurnosni problemi za električna vozila. 

Zastrašujuća snimka Rivianovog električnog kamioneta, koji nakon što je vozač "izgubio kontrolu nad vozilom" s lakoćom probija betonske ograde, jasno upućuje na nove sigurnosne probleme, prvenstveno s američkih autocesta, a potom i europskih. 

Nedavno smo svjedočili kobnoj prometnoj nesreći u kojoj je jedno vozilo probilo ogradu i zabilo se u drugo vozilo iz suprotnog smjera. Što tek reći ako se to dogodi vozilu koje teži debelo preko dvije, pa i tri tone?

Veliki električni kamioneti su prvi na udaru kad je u pitanju masa vozila. Kako bi imali koliko toliko pristojan doseg, imaju ugrađene ogromne baterije, a time im i masa drastično raste. U prosjeku su 20 do 50% teži od ekvivalentnih vozila pogonjenih fosilnim gorivima, a u slučaju Riviana sa snimke, govorimo o čak 3.6 tona, piše Associated Press

 

Sveučilište Nebraska-Lincoln nedavno je napravilo test naleta električnog Riviana R1T na standardnu zaštitnu ogradu pri brzini od 96 km/h kako bi provjerili može li ograda izdržati takav udarac. Sudeći po snimci na kojoj Rivian bez problema prolazi kroz ogradu i još pomiče betonske prepreke, jasno je kako će se u budućnosti nešto morati mijenjati.

Zanimljivo je da je testiran i osjetno lakši Tesla Model 3, koji ograda također nije zaustavila. Pritom se radi o ogradi certificiranoj na oko 2300 kg. Ne treba napominjati kako je Rivian osjetno teži, baš kao i novi Cybertruck. Isto vrijedi i za neke plug-in hibride, poput BMW-a XM, kao i manje električne modele poput Mercedesa EQE, a koji nisu testirani. Ne želimo ni zamisliti što se dogodi kad se u ogradu zaleti GMC Hummer EV težak preko 4 tone. 

Nema sumnje, po pitanju sigurnosti cestovne infrastrukture dolaze izazovna vremena, u kojima će se mnogi pravilnici morati korigirati. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.