VIDEO Ovo je novi Moskvič

Screenshot: Facebook

TREBAO je biti revolucionarni model, a na koncu je ispao samo kopija. 

Dvadeset je godina prošlo od propasti legendarnog Moskviča, a sada se u jeku sankcija vratio. To samo može Moskvič, "najbolji auto na svijetu“, koji je zadržao legendarno ime, ali sve ostalo dolazi izvana. Naime, još se pri najavi brze obnove proizvodnje nagađalo kako je u tako kratkom roku moguće riješiti izazove samo ako se radi o licencnoj proizvodnji. 

>> Veliki povratak: Moskvič pokreće proizvodnju

I upravo to se dogodilo. Moskvič 3 je ustvari Sehol X4 koji proizvodi kineski JAC, a poznat je kao JAC JS4. Sličnost je tolika da su na automobilu još uvijek naljepnice s originalnim kodovima dijelova iz JAC-a. Maksim Klijušin je za Reuters potvrdio da koriste JAC-ov dizajn, inženjering i platformu. Zanimljivo, pritom nije priznao da im je kineska tvrtka partner u poslu. 

 

 

Objavljuje Oliver Gruschka u Srijeda, 23. studenoga 2022.

"Imamo (ruskog proizvođača kamiona) Kamaz kao vanjskog partnera i imamo stranog partnera na velikoj udaljenosti s kojim radimo", rekao je i nastavio: "Ne imenujemo tog partnera."

Prevedeno, Moskvič 3 je maleni crossover pokretan 1.5 benzinskim motorom. Klon je kineskog modela, ali se sklapa u Rusiji, u tvornici koju je donedavno koristio Renault. Za razliku od Lada, ovaj će model imati ABS, ali i još neku modernu tehnologiju koju Avtovaz više zbog nestašice ne ugrađuje. 

 

 

Objavljuje Oliver Gruschka u Srijeda, 23. studenoga 2022.

Plan je do kraja godine proizvesti, odnosno, bolje rečeno, sklopiti 600 Moskviča, a konačni cilj je proizvodnja 100.000 primjeraka godišnje. 

Renault je u svibnju ruskoj državi prodao većinski udio u proizvođaču automobila Avtovazu, navodno za jedan rubalj, uz mogućnost otkupa u roku od šest godina. Francuska kompanija prodala je i tvornicu koja se sada zove Moskovska tvornica automobila Moskvič, također za jedan rubalj, podsjeća Reuters.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.