VIDEO Ovako izgleda kada sustav za prepoznavanje pješaka zakaže

Foto: AAA

OVOLIKO otrgnutih udova i polomljenih kostiju nismo vidjeli od zadnjeg Ramba.

Moderni automobili danas mogu raspolagati i s nekoliko desetaka različitih sustava asistencije vozaču. Cijena je ta koja diktira kojim sustavima će auto biti opremljen, ali kako vrijeme prolazi, tako je sve više njih dostupno i u jeftinijim automobilima. A jedan od sustava koji je sve popularniji je onaj koji bi trebao prepoznati prepreku, točnije pješaka, i autonomno zaustaviti vozilo na vrijeme kako ne bi došlo do udarca.

Sudeći po testovima koje je proveo američki AAA, upravo taj tip vozačkog pomagala je daleko od savršenog. Testovi su provedeni na četiri limuzine popularne na američkom tržištu. To su Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 i Toyota Camry.

Podvrgnuti su nizu testova kojima se provjerava učinkovitost sustava automatskog zaustavljanja vozila uzrokovanih detekcijom pješaka. Simulirani su najčešći mogući scenariji, od izlaska pješaka pred vozilo do istrčavanja djeteta između dva vozila i ulaska vozila u zavoj dok pješak prelazi cestu.

Jedina situacija u kojoj su se automobili pokazali dobrim je ona u frontalnom naletu vozila na pješaka, i to brzinom od 32 km/h. Sustav je bio učinkovit u 40% slučajeva. Pri 50 km/h više nije funkcionirao. Automobili su u drugom scenariju pregazili „dijete“ u 89% slučajeva, a u zavoju su redovito pregazili pješaka. U uvjetima smanjene vidljivosti sustav je potpuno beskoristan.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.