VIDEO Ovaj tegljač pomoću sunčeve energije može besplatno prijeći 5000 km godišnje

Foto: Scania

SCANIA ima vrlo zanimljiv prijedlog u cestovnom transportu. 

Renomirani proizvođač udružio se sa Sveučilištem Uppsala i još nekoliko tvrtki kako bi proizveo tegljač s plug-in hibridnim pogonom koji dijelom može voziti koristeći sunčevu energiju. A upravo taj dio kilometraže na energiju Sunca mogao bi vas iznenaditi. 

I dok pogon snage s 560 KS ne odudara od klasičnih vozila ove vrste. pogled na prikolicu mogao bi mnoge iznenaditi. Naime, sve oku vidljive plohe, uključujući krovnu površinu, prekrivene su solarnim panelima. Protežu se na 100 četvornih metara, što definitivno nije toliko zanemarivo. Uostalom, Scania tvrdi da je instalirani sustav usporediv s onima koje se postavlja na obiteljske kuće. 

Radi se o visokoučinkovitim panelima koji mogu prikupiti značajnu količinu energije. Naime, procjene kažu da u Švedskoj, koja baš i nije okupana suncem, tijekom jedne godine sustav akumulira 8000 kWh električne energije. 

Sunčeva energija pritom služi za punjenje ogromnog sustava baterija. Jedna baterija kapaciteta 200 kWh nalazi se u prikolici, a druga dvostruko manja na samom kamionu. Kad se to preračuna u kilometre, solarni paneli bi ovom kamionu na švedskim cestama trebali osigurati energije za 5000 km. U sunčanijim predjelima, poput Španjolske ili određenih krajeva Hrvatske, to bi moglo iznositi i do 10.000 km. 

"Nikad se solarni paneli nisu koristili za proizvodnju energije za pogonski sklop kamiona, kao što to činimo u ovoj suradnji. Ovaj prirodni izvor energije može značajno smanjiti emisije u prometnom sektoru", rekao je šef razvoja u Scaniji pa dodao: "Sjajno je biti na čelu razvoja kamiona sljedeće generacije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.