VIDEO Nula zvjezdica: U ovom električnom autu život vam je na kocki

Screenshot: Latin NCAP/YouTube

IAKO iza ovog modela stoji njemački gigant, radi se o automobilu kojem sigurnost nije visoko na listi prioriteta. 

Ime mu je JAC E10x, a u ponudi je tvrtke Sehol, koja je nastala 2018. godine kao zajednički projekt SEAT-a i JAC Volkswagen Automotive. Kineski električni auto predstavljen je prošle godine, a sad je stigao u test Latin NCAP-a.
Iako ovo nije prvi auto s nula osvojenih zvjezdica, pa čak ni prvi električni, Latin NCAP ističe kako je ovo prvi automobil kod kojeg se pogon nije isključio nakon sudara, bilo da govorimo o frontalnom ili udarcu s boka. Iako je sustav obavještavao da je ugašen, baterija je i dalje bila uključena i napajala sve sustave u vozilu. 

Također, tijekom procjene rada sustava elektronske kontrole stabilnosti, zamijećeno je drastično trošenje guma, pa je testiranje prekinuto zbog opasnosti od puknuća guma. Spomenimo i kako ovaj auto ima tek dva zračna jastuka, ESC je opcija, dok se napredniji sustavi pasivne i aktivne sigurnosti uopće ne nude. 

JAC E10x je u konačnici ostvario rezultat od 0.00 posto za zaštitu odraslih putnika, 6.34 posto za zaštitu djece putnika, 20.25 posto za zaštitu ranjivijih sudionika u prometu te 6.98 posto u području sustava asistencije. "Model je pokazao nestabilnu strukturu i nestabilno područje gdje su stopala putnika sprijeda, i to u frontalnom sudaru sa slabom zaštitom prsnog koša vozača, što znači visoku vjerojatnost ozljeda opasnih po život koje pak dovode do nula bodova u frontalnom sudaru za sigurnost odraslih", zaključuje Latin NCAP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.